Un exdirectiu de Caixa Penedès: les jubilacions de 31,6 milions van evitar "discriminacions"

Exdirectivo de Caixa Penedès alega que su pensión millonaria era por contrato

Europa Press

L'exdirector general adjunt de Caixa Penedès Santiago José Abella ha defensat aquest dilluns, en el judici celebrat a l'Audiència Nacional contra quatre exalts càrrecs de Caixa Penedès, que les jubilacions milionàries que es van atorgar de manera presumptament irregular "eren legals" i ha afegit que si no haguessin subscrit les pòlisses d'assegurança i els plans de pensions pels quals se'ls van garantir ingressos de 31,6 milions d'euros "s'hauria incorregut en una discriminació" respecte als treballadors comuns.

Abella, el primer dels exdirectius jutjats que ha prestat declaració davant del jutge central d'instrucció José María Vázquez Honrubia, ha explicat que el seu contracte d'alta direcció a la caixa, signat el 1996, preveia que tenia dret a la jubilació voluntària a partir els 60 anys. "Deia amb total claredat que tenia dret a prejubilar i que cobraria el 90% de la meva retribució fixa fins als 65 anys", ha dit.

Ha indicat que va fer ús d'aquest dret al gener de 2007, quan tenia 61 anys. "Des d'aleshores estic feliçment jubilat", ha explicat.

Segons l'exdirector general adjunt, al gener de 2001 el consell d'administració de la caixa va establir l'externalització parcial dels serveis per pensions dels que gaudien els seus treballadors seguint el criteri adoptat per una comissió negociadora creada a aquest efecte.

Aquesta comissió va ser l'encarregada de dissenyar el nou sistema i en ella es va decidir que les jubilacions escobririen amb un fons de pensions, i l'excés de salari pensionable es cobriria amb una pòlissa d'assegurances. Aquest sistema, pensat en un inici per als empleats comuns, va ser el que va adoptar també la directiva.

"El personal laboral comuna cobrava del fons de pensions i de la pòlissa. No consolidar els drets dels directius de la mateixa manera hauria suposat que hi hagués persones a la caixa amb tots els drets i altres, nosaltres 4, amb només un tros" , ha indicat.

Abella ha recordat, a més, que quan va abandonar la caixa al gener de 2007 es va celebrar un dinar en un restaurant famós de Barcelona per agrair "els serveis prestats". "Em van complimentar, sembla mentida ara", ha dit.

Al banc dels acusats s'asseuen a més d'Abella , l'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès Font i els exdirectius Manuel Troyano Molina i Juan Caellas Fernández acusats d'adjudicar plans de pensions de forma irregular. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ells penes d'entre tres anys i tres anys i mig de presó.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que els quatre, al costat del mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba, es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, fet que suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial.

Reclama als acusats que indemnitzin conjuntament i solidàriament la caixa d'estalvis amb 12,6 milions corresponents a les pòlisses cobrades per Pagès i Abella, als quals caldria sumar les retribucions irregulars fixades des de 2010 i que es determinaran en sentència. Els hereus de Jorba hauran de tornar més de 2,5 milions.

Sumant el pla de pensions i quatre pòlisses subscrites, Pagès es va adjudicar 11.609.708 euros, Abella 5.727.774 euros, Troyano 6.164.999 euros, Jorba 3.311.758 euros i Caellas 4.838.675 euros; en total, 31.652.917 euros.

Etiquetas
Publicado el
19 de mayo de 2014 - 20:29 h

Descubre nuestras apps

stats