Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La família Pujol Ferrusola descobreix Miami

Jordi Pujol Ferrusola en sortir de l'Audiència Nacional.

Josep Maria Casas

Barcelona —

Cinc segles després que Juan Ponce de León descobrís la península de Florida, la família de Jordi Pujol Ferrusola i alguns dels seus socis s’han llançat a la conquesta de la seva gran megalòpoli, Miami, on han establert casa i negocis.

En la declaració que va fer el 15 de setembre passat davant el jutge Pablo Ruz, Mercè Gironès, exesposa de Jordi Pujol júnior, va reconèixer que tenia un compte en una entitat bancària de Miami, una ciutat que visiten amb freqüència perquè allà hi resideix la seva filla gran, Mercè Pujol Gironès.

Els grups parlamentaris del PSC i de Ciutadans van demanar la compareixença de Mercè Pujol en la comissió que investiga el frau fiscal, però, finalment, la néta de l’expresident de la Generalitat ha quedat fora de la llista i no haurà d’agafar l’avió des de Miami per venir a declarar al Parlament.

Un consogre poderòs

Mercè Pujol Gironès, de 27 anys, es va casar el 2012 amb el mexicà Ignacio García de Quevedo, fill del multimilionari Javier García de Quevedo, president de Grupo México, un poderós conglomerat d’empreses mineres, de la construcció i del transport, sobretot ferroviari. La parella, que ja són pares d’una nena, tenen casa a Mèxic DF, però resideixen habitualment a Miami, on tots dos es dediquen al sector financer: Mercè Pujol treballa per Credit Suisse Private Banking i el seu marit, a Bulltick Capital Markets, una banca d’inversió i de gestió de patrimonis especialitzada en els mercats llatinoamericans.

Jordi Pujol Ferrusola utilitza Miami tan sols per fer el salt a Mèxic, que és el principal destí de les inversions que ha efectuat a l’estranger: allà no només hi ha fet suposades intermediacions empresarials, altament rendibles, tot i que la Policia Nacional sospita que algunes serien fictícies, només per encobrir el cobrament de comissions; sinó que també hi ha fet inversions en el sector immobiliari i hoteler. Tenir de consogre a Javier García de Quevedo li deu ser de gran utilitat.

Inauguració del restaurant Klima

Curiosament, alguns dels socis de Jordi Pujol júnior en les aventures mexicanes han acabat residint o invertint a Miami. Aquest és el cas de Gustavo Buesa, empresari del sector de la recollida i tractament de residus de Lloret de Mar, imputat pel jutge Pablo Ruz en el mateix cas que l’hereu Pujol. Aquest últim va ser soci de Buesa a la societat mercantil Gestió i Recuperació de Terrenys, però per poc temps, del 2002 al 2004: hi va entrar després que la Generalitat pujolista atorgués la llicència ambiental perquè poguessin gestionar l’abocador de Tivissa (Ribera d’Ebre) i en va marxar només deu dies abans que es venguessin l’empresa a Fomento de Construcciones y Contratas per 15,9 milions d’euros. Tot i que Jordi Pujol júnior ja no era soci en el moment de la venda, es va emportar la part que li pertocava, fet que fa sospitar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que la seva participació ja estava pactada abans que el govern que presidia el seu pare els concedís l’autorització per gestionar l’abocador, una llicència que els investigadors policials creuen que va incrementar el valor de l’empresa en 7 milions d’euros. L’any 2010, Buesa va pagar a Jordi Pujol júnior més de 243.000 euros per un assessorament per instal·lar una base de tractament de residus a la ciutat mexicana d’Ecatepec i per buscar altres localitzacions en aquell país.

A més del negoci de les escombraries, Buesa també es dedica a altres activitats més glamuroses: posseeix una productora musical, Bucono Music, i està a punt d’obrir un luxós restaurant a Miami en companyia de dos socis catalans que s’anomenarà Klima.

Segons es pot llegir en bases de dades empresarials nord-americanes, el juliol de l’any passat es va constituir l’empresa Klima Inc., amb seu a Miami, en la qual figuren com a socis fundadors Gustavo Buesa, Pablo Fernández Valdés i Yago Giner. Aquests dos últims són directius del sector de la restauració que, fins fa dos anys, treballaven al grup Tragaluz de Barcelona com a director general i director d’operacions, respectivament. Des de fa mesos resideixen a Florida.

El Klima s’ha instal·lat en una exclusiva zona de Miami Beach, en la confluència del carrer 23 i la Collins Avenue. No es tracta d’un restaurant de menús econòmics, sinó d’alt nivell. L’establiement tindrà dues plantes: a peu de carrer hi haurà el bar i el menjador, especialitzat en cuina mediterrània, i la superior serà un club social. Els promotors compten amb l’assessorament d’Albert Ventura, xef i propietari del restaurant Coure, de Barcelona.

En declaracions a aquest digital, Ventura explica que havien previst inaugurar el restaurant aquest novembre, però que les obres s’han endarrerit i no obrirà les portes fins a finals de desembre o principis de gener. Ventura precisa que ell només els dóna un cop de mà en la confecció de la carta i que els deixa un dels seus cuiners, David Rustarazo.

Una aventura ruïnosa

A Miami, Jordi Pujol júnior hi té molts amics, però també algun enemic com el constructor mexicà Rafael Aragonés, amb el qual es va associar en companyia del també empresari mexicà Sergio Kam per aixecar El Encanto, un luxós hotel d’Acapulco. A la inauguració l’any 2010 hi va acudir l’expresident Jordi Pujol, la seva esposa Marta, així com alguns dels seus fills i néts.

Dos anys després de la inauguració, els tres socis van partir peres perquè l’hotel era una ruïna i se’l van vendre a preu de saldo per 3,7 milions d’euros. En declaracions a la premsa mexicana, l’arquitecte, Miguel Ángel Aragonés –germà d’un dels socis– va explicar que la construcció havia costat 23 milions d’euros. Per cert, Miguel Ángel Aragonés, que era de la colla d’amics americans de Jordi Pujol júnior i que va acabar comprant-li la seva part en l’hotel, és l’arquitecte que ha dissenyat la residència en la qual viu el president mexicà, Enrique Peña Nieto, i la seva esposa que ha estat motiu de polèmica els últims dies perquè encara figura com a propietat d’un grup empresarial que col·labora amb les campanyes del PRI i que ha obtingut contractes governamentals milionàries. L’esposa de Peña Nieto –la decisió d’abandonar el palau oficial de Los Pinos per aquesta moderna mansió és seva– i l’hereu de Pujol comparteixen predilecció pel mateix arquitecte.

Josep Pujol també fa les Amèriques

A Miami també hi ha fet cap Josep Pujol Ferrusola, el tercer fill de l’expresident de la Generalitat, que treballa com a directiu per a la multinacional espanyola Indra, tal com va avançar economiadigital.es. Curiosament, quan ha esclatat l’escàndol de la seva família, Josep Pujol ha fet les maletes cap a Miami, una ciutat que ja coneixia a la perfecció de feia anys perquè hi viatjava amb freqüència.

Definitivament, a Miami, els Pujol Ferrusola s’hi senten com a casa.

Etiquetas
stats