Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat paga 135.000 euros pel fons de Francesc Cabana, cunyat de Jordi Pujol

Francesc Cabana, cunyado de Jordi Pujol y un dels majors experts sobre la burguesia catalana del XIX i XX (Foto: Josep Renalias)

Víctor Saura

Barcelona —

El departament de Cultura ha adquirit el “fons Francesc Cabana d’història de l’empresa catalana” per un preu de 135.882 euros (IVA inclòs), segons s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del passat 12 de juny. Aquesta adquisició, però, s’ha fet totalment d’amagat, ja que no ha merescut cap nota de premsa ni comunicat del departament que dirigeix Ferran Mascarell, possiblement per estalviar-se un debat sobre la conveniència o no de fer aquesta despesa.

Francesc Cabana Vancells (Barcelona, 1934) és possiblement el màxim expert en història de la burgesia catalana dels segles XIX i XX, temàtica sobre la que ha escrit una trentena de llibres a més d’innombrables articles, motiu pel qual va ser guardonat amb la creu de Sant Jordi l’any 1998. Els seus estudis també han abordat amb perspectiva històrica els greuges entre Catalunya i Espanya, abonant la imatge d’una Catalunya dinàmica, cosmopolita i emprenedora subjugada a un Madrid parasitari i cortesà.

Cabana també està casat amb la germana de l’expresident Jordi Pujol, al qual va acompanyar en l’aventura de Banca Catalana. Val a dir, però, que durant els 23 anys de pujolisme Cabana sempre es va mantenir en un discretíssim tercer pla i mai no va ocupar cap càrrec a la Generalitat, si bé va treballar per a entitats molt vinculades al pujolisme, com Enciclopèdia Catalana. Entre 2011 i març de 2014 ha estat president de l’Ateneu Barcelonès.

Fa un any, alguns mitjans digitals van informar que l’Agència Tributària havia posat en el seu punt de mira a la família més directa de Jordi Pujol des què aquest s’havia posicionat obertament a favor de la independència. Entre aquests familiars les informacions citaven la seva germana Maria Pujol i el seu cunyat Francesc Cabana. Ell mateix ho va confirmar en un article a ElPuntAvui publicat el 3 de juny de 2013, en el que va explicar que la inspecció es devia al fet que Hisenda no acceptava que s'hagués desgravat les compres de llibres i altra documentació, que per ell eren material de treball. Mig en broma mig en sèrio, Cabana acabava l'article preguntant als lectors si algú volia comprar una biblioteca d'història econòmica catalana. Un any després ha trobat comprador.

El sigil amb que s’ha dut a terme aquest contracte, firmat el 27 de maig i negociat sense publicitat, contrasta amb altres fons històrics que han arribat recentment a l’administració catalana. Aquest mateix mes de juny, el departament de Cultura sí que ha informat que l’editorial Penguin Random House ha cedit els fons documentals de les editorials Grijalbo i Plaza y Janés, mentre que el passat febrer també es va anunciar (amb nota de premsa i foto) que El País havia cedit a la Generalitat el fons documental d’El País Catalunya i que el fotògraf Ignasi Marroyo havia donat tot el seu arxiu, format per 73.000 imatges en diversos suports.

Fins el moment, per tant, oficinalment s’ignora la dimensió i composició del fons documental de Francesc Cabana, ni quina serà la seva destinació final. Només se sap que no ha estat una donació, sinó que s’han pagat 112.299,17 euros més IVA.

Amb tot, a l'article abans esmentat Cabana sí que feia una descripció del que és el seu fons documental: “Als 4.000 llibres aproximadament que tinc en el despatx, s'hi han d'afegir els documents dels quals parlava abans: una col·lecció de més de 2.000 títols d'empreses catalanes, paper comercial del segle XIX i XX, etiquetes, lletres de canvi antigues, mapes, una col·lecció de xecs bancaris i uns arxius en els quals he recollit tota la informació que he trobat en diaris i revistes i que està ordenada com a 'personatges', 'empreses catalanes', 'grans empreses espanyoles', 'multinacionals', etc. La biblioteca deu ser força única a Catalunya i la major part dels documents són rars i difícils de trobar”.

Etiquetas
stats