Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern demora la via unilateral cap al referèndum a l'espera dels comuns

Colau en un dels actes de suport a Forcadell davant els tribunals

Arturo Puente

El Govern de Junts pel Sí va intentar aquest dilluns posar la directa cap a un referèndum no pactat amb l'Estat, però la maniobra de Catalunya En Comú ha aconseguit, de moment, ajornar-ho. Els de Xavier Domènech van rebutjar aparèixer en la reunió convocada pel president de la Generalitat, a la que sí que va assistir Podem, escenari que ha portat el Govern a dilatar el calendari previst.

Abans que l'Executiu català anunciï la data i la pregunta tornarà a reunir el Pacte Nacional pel Referèndum, el fòrum que els comuns han assenyalat com l'únic lloc en el qual accepten el diàleg amb els independentistes. Al seu entendre, és el Pacte Nacional el que “representa el 80% de l'anhel del dret a decidir”, ja que és un fòrum constituït al voltant de la idea del referèndum pactat. La resistència de Catalunya en Comú al diàleg amb el Govern anuncia una estratègia d'inflexibilitat contra el referèndum sense acord.

El nou espai de Domènech no espera que de la nova reunió del Pacte Nacional, que es convocarà probablement per a la setmana que ve, en surtin posicionaments nous. El partit sí que confia que les seves discrepàncies amb el referèndum que promou el Govern estaran recolzades per altres organitzacions socials i sindicals representades al fòrum. Segons van explicar fonts de CatComú aquest dimarts, la seva pretensió és que el Pacte aposti per seguir treballant “incansablement, dia a dia i sense dates de caducitat” per un referèndum amb garanties.

El Govern ha convingut finalment esperar que el Pacte Nacional es reuneixi, com demana Domènech, abans de capbussar-se en l'estratègia unilateral. “Tenim la voluntat d'escoltar els diversos actors abans d'anunciar data i pregunta”, ha explicat la portaveu Neus Munté aquest dimarts, “entre aquests actors un és el Pacte Nacional, i és molt important”. No obstant això, el Govern ha recordat que no són ells els que convoquen el fòrum del referèndum pactat.

L'Executiu de Puigdemont sap que el viratge entre “pactat” i “unilateral” és una de les operacions més complicades de la legislatura. Fins a tal punt que contemplen com a possibilitat que alguns sectors que fins ara s'han comptat en el sobiranisme se'n despengin. Malgrat això, consideren que és molt important que els comuns es mantinguin dins el consens del referèndum tan com sigui possible i, almenys, fins a la convocatòria unilateral.

L'anunci de la pregunta i la data del referèndum, que té més valor simbòlic com a començament de la campanya cap a la convocatòria unilateral que pel seu contingut, s'espera per a mitjans de juny, dates per les que també arribarà a la polèmica reforma del reglament del Parlament que permetria una aprovació exprés de la llei de desconnexió.

A partir de llavors, des de Junts pel Sí es preveu entrar en una forta confrontació amb l'Estat, situació en què els de Colau sempre han fet pinya amb els sobiranistes. Aquest és per tant el Rubicó que l'independentisme intentarà creuar al costat dels comuns.

Però les relacions entre els dos grans espais arriben molt afeblides a aquest moment crític. Els retrets creuats entre independentistes i comuns són constants en tots els nivells administratius, de l'Ajuntament de Barcelona al Congrés dels Diputats. La batalla política al voltant de l'acusació de Convergència pel Consorci del Palau, que ha enfrontat l'Ajuntament de BComú amb els consellers del PDECat al Govern, ha estat l'últim d'una sèrie de xocs que es succeeixen. Sense pau institucional i amb la remor electoral de fons, els consensos a la via sobiranista són cada vegada més difícils.

Etiquetas
stats