Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como un problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El Govern respon a ERC que abans de la consulta cal aprovar els pressupostos

El Govern respon a Junqueras que no hi haurà consulta sense l'aprovació dels pressupostos.

Europa Press

Barcelona —

El Govern ha recordat aquest dimarts a ERC que no es podrà celebrar una consulta d'autodeterminació si abans no s'aproven els pressupostos catalans del 2013, ja que argumenta que un Executiu no pot sustentar si no té uns comptes que l'avalin. “Una cosa va lligada a l'altra. Si volem convocar una consulta hem de disposar d'un Govern que la convoqui, i perquè hi hagi Govern ha d'haver-hi uns pressupostos i una estabilitat parlamentària”, ha sentenciat el conseller de Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

L'Executiu d'Artur Mas respon així al president d'ERC, Oriol Junqueras, que aquest dilluns va mantenir la incògnita sobre si el seu partit donaria suport els comptes del 2013, i, no obstant això, va instar el Govern a concretar la data de la consulta ia proposar una pregunta “clara”.

“El que és central no és la data, que és clar que és el 2014. El que és central és fer el treball previ. No arribarem mai al dia de la consulta si no fem el treball previ”, ha tancat el també portaveu del Govern català. Encara en al·lusió a Junqueras, Homs ha assegurat entendre que “els que no tenen responsabilitat de Govern se centrin en la data de la consulta”, però ha conclòs que hi ha altres temes importants, com el treball previ i l'aprovació dels comptes.

Homs ha defensat que el Govern i el Parlament ja han començat a fer aquest treball previ i ha citat alguns exemples: la ja aprovada declaració de sobirania, el ja creat Consell Assessor per a la Transició Nacional, la llei de consultes que està tramitant el Parlament o el Pacte Nacional per al dret a decidir que el Govern tenen en ment impulsar a curt termini.

El tacticisme de Navarro

Preguntat pel fet que el PSC hagi demanat que Mas se sotmeti a una qüestió de confiança si vol que els socialistes entrin al Govern, Homs ha intervingut que és una proposta legítima però que té un “caràcter tàctic a curt termini”.

Homs ha deixat clar que l'executiu de Mas manté l'aposta per que socialistes i republicans entrin en l'executiu català pel context de “urgència col · lectiva” com l'actual, i ha recordat que altres països han explorat aquesta fórmula, com el govern de coalició que van signar el 2005 a Alemanya la CDU-CSU i l'SPD.

El conseller de Presidència ha argumentat que aquest govern ampli de CiU, ERC i PSC seria en benefici de la societat catalana, ja que donaria més solidesa a les decisions “duríssimes” que s'han de prendre actualment per governar en plena crisi.

Etiquetas
stats