Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La tercera via guanyaria si es plantegés en el referèndum, segons una enquesta d'El País

La tercera via venç l'independentisme, segons una enquesta d'El País.

EFE

Barcelona —

La independència no convenceria a la majoria de catalans si, en un hipotètic referèndum d'autodeterminació, s'oferís una tercera via -en forma de nou encaix territorial i major autonomia-, en detriment de la pregunta binària, de resposta o no a la independència, que alguns partits demanen. Aquesta és la principal conclusió d'una enquesta publicada aquest diumenge a 'El País'. En total, un 40% dels catalans optaria per la tercera opció, per davant d'un 31% que seguiria optant per la independència i un 17% que es pronuncia a favor de mantenir l'actual situació. En canvi, en cas que només es pogués escollir entre independència o mantenir l'actual Estat autonòmic, l'opció secessionista seguiria sent majoritària.

Segons el sondeig, elaborat per Metroscopia mitjançant 1.000 entrevistes telefòniques a Catalunya i amb un marge d'error de 3,2 punts, la idea que Catalunya té dret a decidir unilateralment si es manté o no dins d'Espanya segueix sent majoritària (55% contra el 40%).

A la pregunta de “independència sí o no”, que ERC i CDC volen traslladar a la societat, el sí aconseguiria el 46% de suports davant del 42% del no. En el sondeig de setembre d'aquest mateix any, els percentatges havien estat del 49% i del 36%, respectivament. El suport a la independència baixa sis punts si aquesta suposés que Catalunya quedés fora de la UE. En aquest cas, el no s'imposaria amb el 48% dels vots enfront del 40% del sí.

La tercera via, amb un nou encaix i nou repartiment de competències, resulta l'opció preferida dels votants del PSC (65%), d'Iniciativa (44%) i també sedueix a un sector important de Ciutadans (39%). El 36% dels votants de CiU, el 31% dels del PP i el 18% dels d'ERC també hi donen suport.

D'altra banda, dos de cada tres catalans segueixen pensant que la independència és una cosa amb “molt poques o nul·les probabilitats de realitzar-se”. “Només els votants d'ERC confien clarament que aquest procés desemboqui realment en la independència”, assenyala el diari.

ERC manté el seu avantatge sobre CiU

Com ja vénen assenyalant els sondejos des de fa mesos, tant el del Centre d'Estuidos d'Opinió com el del Gesop -aquest va ser l'últim, per a El Periódico-, ERC s'erigiria com a primera força al Parlament de Catalunya, amb 37 escons, si se celebressin ara eleccions autonòmiques. Així, quedaria per davant de CiU, que cauria fins als 32 diputats (des dels seus 50 actuals). I el tercer lloc seria per a Ciutadans (de 9 passa a 21 escons), que confirma el seu ascens per davant d'ICV-EUiA (14) i del PSC i el PP, que s'enfonsen, amb 13 i 12 diputats, respectivament. La CUP doblaria els seus seients al Parlament, amb 6 diputats.

Etiquetas
stats