Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El nou govern de Badalona surt al carrer per fer balanç dels 100 dies en una assemblea

L'alcaldessa de Badalona Dolors Sabater, es dirigeix al veïns a peu de carrer

Tomeu Ferrer

Badalona —

Un centenar de veïns, alguns asseguts i altres dempeus, esperen que comenci l'assemblea de Guanyem Badalona en Comú, el grup de govern de tercera ciutat catalana. S'han trobat a la plaça del Che, al barri de la Salut. Hi ha persones joves i més grans, dones i homes, i s'intueixen antics lluitadors antifranquistes, joves 15-M, i veïnes i veïns encuriosits per veure quin és aquest exercici de transparència municipal. Es tractava de passar revista als 100 primers dies del govern que va substituir el discutit Xavier Garcia Albiol, un mandatari que es passejava pels barris, es feia selfies amb qui calgués però només parlava en bars amb guàrdies de seguretat controlant la porta, explicaven els veïns.

Jose Téllez, regidor d'hisenda i tercer tinent d'alcalde, trenca el foc. Disculpa l'alcaldessa, Dolors Sabater, que encara no ha arribat. “Té una altra reunió, però no patiu que farà el possible per participar”. Segona disculpa per Fàtima Taleb, que té una feina inexcusable i no podrà participar. Téllez comença repassant les promeses fetes durant la campanya i mostrant el seu grau de compliment. Abans però confessa: “estem més còmodes en assemblees com aquestes que en despatxos municipals”. Al seu costat Javier López, regidor de l'àrea pública s'enfronta també a les preguntes dels veïns. Diu coses sorprenents, com el comentari d'un empleat municipal que mig de broma un dia li va dir, “sempre rius, això no ho han de fer els regidors”.

La primera promesa que va fer l'equip de govern va ser reduir els càrrecs de confiança. Téllez afirma que han passat de 37 a 27 i que no se n'han reduït més perquè l'oposició va tombar la proposta del grup de govern. Tanmateix ara estan en el límit que marca la llei.

També fa autocrítica Téllez perquè els salaris dels responsables polítics no han baixat tant com voldria Guanyem. A la fi han quedat en 2.800 euros al mes per cada regidor. La diferència fins a 2.200 euros que cobra efectivament l'equip de Guanyem forneix un fons amb el qual es finançaran accions locals que es decidiran en assemblea cada any. Tot i així, el conjunt de les remuneracions ha baixat un 15%, ha afirmat.

I passa revista a altres punts, com la supressió de la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana. Informa que amb els seus efectius humans s'han creat tres grups de policia de proximitat que patrullen pels barris. “La seguretat no ha baixat, i hem demostrat que la seguretat no és patrimoni de la dreta”, afirma.

Mitjans públics sense control polític

Altres actuacions: despolititzar els mitjans de comunicació públics a Badalona. Téllez afirma amb rotunditat: “hem eliminat els blocs electorals i la televisió de Badalona ha informat de la campanya electoral seguint només els criteris professionals”. Més encara, ha presumit que el debat post electoral ha comptat amb les set forces polítiques locals sense que el periodista que dirigia el debat rebés cap consigna “de dalt”.

Un altre aspecte valorat positivament ha estat canviar la imatge externa de la ciutat: “hem participat en el conjunt de ciutats pel canvi i hem estat notícia no perquè hi hagués discriminacions a ningú sinó perquè ens hem compromès a ajudar els refugiats de Síria”.

La creu de la moneda ha estat la queixa d'haver trobat les arques municipals buides i una gran falta d'informació. López ha estat sincer en explicar: “durant aquests tres mesos teníem la sensació d'estar apagant un foc cada dia”.

Diàleg amb els treballadors

Primera ronda d'intervencions del públic. Crítica d'un treballador municipal per no reduir els càrrecs de confiança com s'havia promès, i lloança per l'alt nivell de diàleg assolit amb els empleats públics.

Una senyora gran s'ha queixat que està malalta i té a càrrec seu un fill malalt. Demana ajuda. Se l'ha adreçat al coordinador de districte, que s'ha estrenat davant del públic oferint-se per ajudar i acompanyar en els tràmits i les gestions dels veïns. Incís de Téllez recordant que hi ha una empresa municipal que gestiona els Centres d'Atenció Primària, als treballadors de la qual s'ha pagat un deute equivalent al 5% del salari que feia molts anys que reclamaven. Una promesa solemne: “Amb aquest govern no hi haurà retallades en el servei sanitari que depèn de l'ajuntament”, primers aplaudiments. Segona promesa, tan aviat com es pugui s'eliminarà la part del cost de la teleassistència que pagaven les persones grans i aquesta despesa l'assumira l'ajuntament.

Brutícia i pescadors

L'alcaldessa arriba i agafa el micròfon. Hi havia veïns que la volien veure i s'havien queixat per la tardança. Parla dels tres primers mesos de mandat i insisteix molt en la participació. En la segona tanda de preguntes la gent arriba al detall. Una veïna es queixa de la brutícia que hi ha en un parc. Un veí reclama poder pescar a la platja, i diverses intervencions posen èmfasi en educació. Una per una les qüestions són respostes per Dolors Sabater, que a més és la regidora responsable de la Salut. Parla dels contractes de l'empresa de la neteja, de clàusules no escrites que feien que es millorés el servei en dates pròximes a les eleccions i de la necessitat que la gent sigui protagonista també de la neteja de Badalona, que costa, recorda, 22 milions d'euros l'any.

Socialitzar llibres

Les preguntes sobre educació les respon Laia Sabater, regidora de l'àrea. Afirma que l'any vinent, d'acord amb totes les AMPA de les escoles s'assajarà la reutilització de llibres i assegura que el consistori tindrà cura que totes les nenes i nens de Badalona tinguin igualtat d'oportunitats escolars. Tot i la poca disponibilitat econòmica, la regidora ha recordat que el pressupost per beques menjador en els tres mesos de gestió del nou consistori ha crescut un 40%, i l'aplaudiment es fa automàtic.

Comença a ploure. Paraigües protegeixen l'equip de megafonia. La Dolors Sabater es compromet a repetir aquest speaker corner almenys un cop al mes. Convida la gent a fer-li arribar per escrit les seves queixes o demandes. Entre el públic, quan tothom plega cadires i el cartell, una senyora diu: “potser sí que és veritat que aquesta gent és d'esquerres. El que queda clar és que no són com els que hi havia abans”.

Etiquetas
stats