La investigació policial fa encallar el cas Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional
La declaració aquest dilluns de Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional ha fet que encara adquireixi més rellevància per al cas la documentació que el jutge Pablo Ruz espera d'Andorra sobre els fons que hi pogués guardar el primogènit dels Pujol. Després de cinc hores d'explicacions, ni la Fiscalia Anticorrupció, ni l'Advocacia de l'Estat -en representació de l'Agència Tributària- van considerar que hi hagi a dia d'avui motius per demanar una sola mesura cautelar contra el primogènit dels Pujol.
L'empresari va negar davant el jutge les acusacions de la seva examant Victòria Álvarez i, segons la seva defensa, va justificar un a un els ingressos per valor de més de 8 milions que la UDEF atribueix al cobrament de mossegades. Per la seva banda, la número dos d'Anticorrupció, Belén Suárez, va tenir ocasió d'enfrontar el testimoni de Pujol amb les conclusions recollides en el principal informe de la UDEF. La seva decisió de no demanar per Pujol ni tan sols la retirada del passaport va provocar l'enuig dels investigadors policials i els seus comandaments. A les mesures cautelars se'ls considera el termòmetre del pes dels indicis existent contra un imputat.
El jutge Pablo Ruz no va tenir possibilitat d'adoptar cap mesura cautelar en no ser sol·licitades per les parts personades. El magistrat va preparar un interrogatori exhaustiu que va traduir en quatre hores de preguntes. L'actitud de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat al final del mateix estan d'acord amb la prudència que ha mostrat l'instructor des del començament del cas. Ruz va trigar dotze mesos a imputar Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès, i 19 en cridar-los a declarar des que va obrir la causa obligat per la Sala penal.
A mitjans del juny passat, el jutge va rebre un informe de la UDEF que resumia sis mesos d'investigacions a Catalunya. Segons fonts de l'Audiència Nacional consultades per eldiario.es, l'informe resulta en diversos passatges poc consistent i es basa principalment en “fonts obertes”, és a dir, testimonis d'empresaris sense suficient suport documental, fonamental en les investigacions sobre delictes econòmics. Només després que Jordi Pujol i Soley confessés que la família havia guardat un llegat de l'avi Florenci a l'estranger durant més de tres dècades, Ruz es va decidir a cridar a declarar el primogènit i la seva dona.
La defensa de Pujol Ferrusola parlava ahir de “poc múscul” per referir-se als indicis presentats pels agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF). Segons aquesta versió, el seu defensat va poder explicar un a un els ingressos per valor de més de 8 milions percebuts per 17 empreses adjudicatàries de contractes amb les administracions catalanes. Els advocats del primogènit dels Pujol asseguren que la policia ni s'ha molestat a comprovar que molts dels ingressos del seu defensat procedien d'assessories realitzades a empreses que van obtenir contractes d'ajuntaments governats pel PSC i en temps del tripartit. La UDEF despatxava aquesta qüestió en el seu informe assegurant que les gestions es poden realitzar en un moment i cobrar més tard, “en diferit”.
“És de suposar...”
L'informe de 62 pàgines inclou afirmacions que disten de ser categòriques. Hi figuren expressions poc habituals en investigacions sobre delictes econòmics com “intuïm”, “estranyament”, “és de suposar” o “no queda clar”. En altres moments del document, l'inspector escriu: “aquesta instrucció no pretén desacreditar...” o “sense ser experts coneixedors del sistema financer” (referint-se als propis policies). En un punt, l'instructor escriu: “ens porta a pensar que es tracta en tots els casos de comissions il·legals” i en un altre, afirma: “el que passa al voltant d'un immoble situat a Palamós és si més no peculiar”.
Malgrat tot això, la informació que arribi d'Andorra podria donar un tomb al cas. Els experts al·ludeixen a una altra causa instruïda per Ruz: el cas Gürtel. En el marc d'aquesta investigació es troba en presó provisional Luis Bárcenas, que va eludir la presó mentre la instrucció passava pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el Tribunal Suprem i també un temps per l'Audiència Nacional. No obstant això, el descobriment de la fortuna a l'extresorer del PP a Suïssa i la impossibilitat d'aquest per justificar-la va precipitar el seu ingrés a la presó. Ruz rebutja ara una i altra vegada la seva excarceració perquè, entre altres coses, creu que el tresorer segueix amagant diners a l'estranger, una conclusió obtinguda del rastreig dels fons que una vegada va guardar a Suïssa.
No només Andorra pot subministrar informació rellevant sobre Pujol Ferrusola. El Jutjat número 31 de Barcelona, que investiga una denúncia de Manos Limpias arran de la confessió de Pujol pare, ha demanat tota la informació dels membres del clan al Principat i també a Suïssa. Encara està per determinar si l'Audiència de Barcelona i la Nacional seguiran causes diferents, o si tot acabarà al jutjat de Pablo Ruz.
Una jutge d'Andorra ha donat un mes de termini als afectats perquè presentin al·legacions sobre la petició d'informació de Ruz cursada a través d'una comissió rogatòria. La legislació del Principat només permet que la informació que pugui arribar a remetre sobre comptes bancaris de Pujol Ferrusola sigui utilitzada en una investigació per blanqueig de capitals procedents de la corrupció. Qualsevol altre origen dels diners o el delicte fiscal, impedeixen que pugui ser utilitzada contra el primogènit dels Pujol. Aquest, de moment, només està imputat per frau fiscal i blanqueig a l'Audiència Nacional.
Conscient de la seva importància, la defensa de l'empresari li va aconsellar ahir no contestar a cap de les preguntes que haguessin de fer-li el jutge o les parts sobre els seus fons a Andorra, així com sobre el comunicat fet públic pel seu pare el 25 de juliol. Arran d'aquest anunci, Ruz va demanar informació a les autoritats del Principat sobre la part del llegat que li correspongués al primogènit i que pogués emplaçar sense haver-ho declarat. Hisenda ha confirmat al jutge que Jordi Pujol Ferrusola no es va acollir a l'amnistia fiscal de Montoro.
El relat de Victoria Álvarez
Quant a la declaració de Victòria Álvarez, es tracta de la seva paraula contra la de l'imputat. Ocorre en el cas dels supòsits viatges amb bosses plenes de diners a Andorra. Dilluns, Jordi Pujol Jr va negar haver transportat diners i fins es va permetre dir al jutge que “la gent no va així per la vida”. Només va acudir a la ironia durant les cinc hores que va estar declarant i va ser quan Ruz li va preguntar pels motius que pogués tenir la seva exnòvia per denunciar-ho. “Jo, l'única exclusiva la donaré aquí”, ha dit, en referència a la prolífica activitat mediàtica d'Álvarez des que va esclatar el cas.
La pròpia Álvarez ha declarat que no va ser ella la que va acudir a la UDEF, sinó que va ser la unitat especialitzada de la Policia qui la va buscar i va demanar entrevistar-se amb ella. En aquella trobada, a finals de 2012, els policies li van demanar que els confirmés els presumptes delictes comesos per Pujol Ferrusola i que ella havia descrit profusament dos anys abans durant un dinar al restaurant de Barcelona La Camarga amb Alicia Sánchez Camacho. La reunió va ser gravada per l'agència de detectius Método 3. A més, l'encreuament de SMS entre Alvarez i el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, proven com aquest el va animar a que denunciés els fets per “salvar Espanya”.