Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament planteja una cessió temporal de Can Vies sempre dins la legalitat

L'Ajuntament va retirar l'excavadora calcinada de l'immoble ahir.

Jordi Molina

Barcelona —

L'única possibilitat que hi ha per què els usuaris de Can Vies recuperin l'edifici passaria per una cessió temporal i dins del marc de la legalitat. I, en aquest hipotètic cas, l'Ajuntament adverteix que en un marge d'uns 24 o 30 mesos, s'hauria de derruir total i difinitivament aquest emblemàtic espai autogestionat del barri de Sants. Així ho ha explicat el govern de la ciutat aquest matí, en una roda de premsa a tres bandes –liderada pel primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, acompanyat pel tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives i el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí— on la paraula que més s’ha repetit ja no ha estat violència, sinó legalitat.

Les poques possibilitats de que la cessió prosperi passarien, doncs, perquè el col·lectiu de Can Vies “presenti un projecte viable, amb la tramitació de la llicència corresponent”, tal i com ha advertit Forn. “Els hi exigim el mateix que ha qualsevol altre ciutadà”, ha afegit. Res fa pensar que el col·lectiu d’activistes assumeixi aquestes condicions, menys encara tenint en compte que el futur de l’edifici està escrit. I es que passi el que passi, Can Vies s’haurà d’enderrocar perquè la zona, tal i com han explicat, està directament afectada pel Pla General Metropolità (PGM). En concret, es tractaria de la tercera fase de les obres de la cobertura de les vies de Sants, un projecte aprovat l'any 2006 —amb “una ampli suport veïnal”, segons han recordat— que permetrà una nova zona de passeig.

Amb aquest escenari sobre la taula, que només ha aflorat arran de les preguntes dels periodistes, Ajuntament insinua que hi ha altres sortides més atractives, com ho seria trobar un nou espai perquè les activitats socials i comunitàries de Can Vies puguin tenir continuïtat. “Les violentes no les volem”, ha afegit el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, que ha donat a entendre, irònicament, que no aniria a l’assemblea organitzada aquesta tarda pel col·lectiu de Can Vies.

L'Ajuntament ha destacat, també, que ara es donen les premisses necessàries per reiniciar el diàleg. “Tot es pot posar sobre la taula en un escenari de legalitat i de no violència”, han insistit. Res fa pensar, però, que els activistes, que ja han dit en diverses ocasions que no preveuen reunir-se amb els responsables de l’enderroc, vulguin reiniciar el diàleg. En la seva intervenció, Forn també ha demanat al col·lectiu que desisteixi de seguir amb el desenrunament i que permeti de manera acordada que ho faci Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). “És de sentit comú que aquesta feina l'han de fer persones degudament preparades, la nostra obligació és garantir que els treballs de retirada de les runes siguin segurs i estables”.

Ara que la calma ha tornat als carrers de Sants, Ajuntament ha canviat les variables de la seva estratègia, però no el fons. Si abans era l'escenari de violència urbana el que servia de pretext al consistori per evitar l'autocrítica, ara és el compliment de la legalitat el condicionant que fixa el govern municipal per desbloquejar un conflicte que, malgrat el to conciliador mostrat avui pels tres responsables municipals, seguirà obert.

Etiquetas
stats