Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Audiència Nacional imputa a la dona d'Oriol Pujol pels comptes a Andorra

Imputada la mujer d'Oriol Pujol pels comptes d'Andorra

EFE/CatalunyaPlural

El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha citat a declarar com a imputada (investigada, segons la nova denominació) la dona d'Oriol Pujol Ferrusola, Anna Vidal, perquè aclareixi per què el 2008 es va convertir en cotitular de dos comptes del seu marit a Andorra.

En una interlocutòria, el magistrat que investiga la família Pujol per la seva fortuna oculta al Principat ha emplaçat l'esposa de l'exsecretari general de CDC i fill de l'expresident Jordi Pujol el proper 17 de maig a les 11.00 hores. Ho ha fet per dos comptes que Oriol Pujol tenia (com els seus sis germans, tots ells imputats) a l'entitat Andbank des del 1992, de les que el 2008 va passar a ser cotitular seva dona.

Va ser en aquests comptes on els germans Pujol van ingressar fons la procedència dels quals el jutge investiga i que la família atribueix a una herència de l'avi Florenci. Per contra, magistrat i Fiscalia sospiten que l'origen dels diners pot ser il·lícit i relacionat amb el cobrament de comissions a canvi de treballs per la Generalitat pujolista.

El jutge vol que Vidal aclareixi la raó per la qual va adquirir la cotitularitat dels dos comptes el mateix dia, el 20 de desembre del 2008, i l'ha citat d'acord a la petició que li va fer la Fiscalia Anticorrupció. En la seva interlocutòria, De la Mata destaca que un alt percentatge dels fons que es van ingressar en aquests comptes (primer eren a la Banca Reig, que es va integrar després en Andbank) ho van ser en efectiu, “desconeixent-ne l'origen, i no consta cap raó que els justifiqui”.

Part d'aquests fons, recorda el jutge, els va distribuir el germà gran dels Pujol, Jordi, entre tots els seus germans i la seva mare “en quantitats iguals o similars i simultàniament”, sense que s'hagi acreditat per què. Aquesta distribució es feia mitjançant transferències als comptes bancaris d'Andorra de cadascun dels germans i de la mare, Marta Ferrusola, i també a través d'ingressos en efectiu en aquests comptes.

De la Mata va imputar a Oriol Pujol el febrer passat en constatar que va tenir comptes a Andbank amb diners de procedència desconeguda, en què es van registrar ingressos per almenys 955.254 euros. El 2010, ja amb els comptes compartits amb la seva dona, va transferir els fons a la Banda Privada d'Andorra (BPA), encara que, a diferència dels seus germans, després ho va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el “destí final” dels diners, va destacar llavors el jutge en la interlocutòria d'imputació.

Vidal, pendent del cas ITV

Anna Vidal està acusada en un altre cas de corrupció, el de la trama de les ITV a Catalunya, pendent de judici, i s'enfronta a una petició fiscal de 3 anys i 4 mesos de presó. El cas, que si s'arriba a enjudiciar ho farà mitjançant un jurat popular, està pendent de les negociacions que manté el matrimoni Pujol-Vidal amb la Fiscalia. Pujol Ferrusola estaria disposat a trepitjar la presó a canvi de salvar a la seva dona del judici.

Oriol Pujol, l'únic dels germans que es va dedicar a la política i l'últim a ser imputat en el cas Pujol, afronta una petició de la Fiscalia Anticorrupció de 5 anys i 2 mesos de presó en el cas de les ITV. La Fiscalia creu que Oriol Pujol es va valer del seu poder polític per afavorir a un empresari, amic íntim, que li va pagar comissions a través de la seva esposa.

Etiquetas
stats