Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Neix una associació per reclutar independentistes castellanoparlants

Nace la asociación Súmate para reclutar a independentistas castellanohablantes

Jordi Mumbrú

La mobilització de l'independentisme no s’atura i, des d’ahir, ja compta amb una nova associació que, com l'Assemblea Nacional de Catalunya, treballarà per fer més gran la bossa del sí. La particularitat de la nova entitat, que es diu Súmate, és que vol aglutinar tots els independentistes castellanoparlants. És, segurament, l'únic web independentista que no té la seva versió en català.

La iniciativa, que en pocs dies ja compta amb més 5.000 seguidors a Facebook, està impulsada i va dirigida a les famílies que van arribar a Catalunya durant les migracions provinents de la resta de l’Estat ja fa més de 40 anys. El manifest s’allunya de les odes patriòtiques i se centra en el dia a dia i sobretot en l’Estat del benestar. La declaració de principis culpa els successius Governs espanyols de l’“ofegament social” que viu Catalunya i critica que aquesta situació els afecta, principalment, a ells, que van migrar fa anys buscant oportunitats. Ells consideren que s’han guanyat a pols l’estat del benestar i no volen que els hi treguin.

El text també acusa l'Administració central d’haver “menyspreat” les “necessitats i justes reivindicacions de Catalunya” i, per aquest motiu, reivindiquen que ja ha arribat l’hora de “lluitar com un sol poble i construir un nou país”. Estan convençuts, diuen, que “un Estat propi beneficiarà als conjunt dels catalans, sobretot a la Catalunya popular y metropolitana”.

En el web hi ha un apartat de testimonis on s'hi poden llegir els arguments dels independentistes castellanoparlants. Entre els testimonis, n’hi ha que només porten set anys a Catalunya i d’altres que hi han nascut, però que han conservat el castellà com a llengua vehicular.

La presentació es va fer, molt oportunament, a la Biblioteca de Bellvitge, un barri de treballadors de L’Hospitalet que té un gran percentatge de famílies immigrades.

Etiquetas
stats