Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Només CDC s’oposa a reprovar Jordi Pujol un any després de la seva confessió

Jordi Pujol, quan va comparèixer a la comissió parlamentària que ha investigat la seva confessió

Siscu Baiges

Barcelona —

Eren prop de les sis de la tarda del dimarts 21 de juliol quan el Ple del Parlament de Catalunya ha reprovat el que va ser president de la Generalitat durant 23 anys, Jordi Pujol i Soley. Ho ha fet com a conseqüència de la votació d’una de les conclusions de la Comissió d’Investigació que es va constituir després que l’ex-president confessés que durant 34 anys va tenir diners amagats a l’estranger. El proper dissabte es complirà un any d’aquella confessió que va deixar bocabadada Catalunya.

Tots els grups del Parlament han reprovat l’ex-president llevat el del partit que va crear, ara fa quaranta anys: Convergència Democràtica de Catalunya. El resultat de la votació ha estat de 84 vots a favor de la reprovació i 48 en contra. Tenint en compte que la coalició de CiU té 50 diputats, això vol dir que algun diputat d’Unió ha optat per la reprovació de l’ex-president.

El diputat que ha intervingut en nom de CiU ha estat David Bonvehí, que pràcticament no va participar en els treballs de la Comissió d’Investigació del cas Pujol. La portaveu titular era Meritxell Borràs, que va ser nomenada consellera de Governació en el recent canvi de Govern provocat per la marxa dels consellers d’Unió. Bonvehí, que en les seves conclusions no esmentava ni un sol cop la paraula ‘Pujol’, sí que s’hi ha referit avui. Ha dit que cal diferenciar entre el Pujol ciutadà i el Pujol president. Per ell, no es pot jutjar tota la vida d’una persona per un fet i tot i que ha dit que els fets que va reconèixer en la seva confessió són un error, ha afegit que “ha estat un bon ciutadà i ha demostrat uns valors que el Parlament no li pot negar”. Ha acabat traspassant a la història la responsabilitat de jutjar la gestió de l’ex-president i ha abandonat la tarima en un silenci estrany, ja que la resta de portaveus han estat aplaudits pels seus correligionaris. Ningú no l’ha aplaudit.

Molt més durs han estat amb Pujol la resta de portaveus. El portaveu d’ERC, Oriol Amorós, ha combinat les crítiques a Pujol amb les que ha dedicat a la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, Juan Guerra, germà de l’històric dirigent socialista Alfonso Guerra o el secretari general de la Presidència de la Generalitat, Lluís Prenafeta. També ha destacat que el Parlament de Catalunya ha sabut crear una comissió d’investigació pel cas Pujol, cosa que no ha passat en d’altres parlaments per tractar afers com el cas Gurtel o el Palma Arena.

La portaveu de les CUP, Isabel Vallet, també ha obert el focus de la denúncia i ha anunciat que només votaria a favor de les conclusions que reproven les actuacions de Jordi Pujol, l’ex-alcalde de Sabadell Manue Bustos i l’esmentada Alicia Sánchez Camacho. Vallet creu que el problema de la corrupció és més de fons, va lligat al sistema capitalista. Reflexió que ha servit per rubricar la seva intervenció: “El capitalisme ha après de la màfia tot allò que la màfia creia que havia après del capitalisme”.

Jordi Terrades (PSC), Santi Rodríguez (PP), Marc Vidal (ICV-EUiA) i Carlos Carrizosa (Ciutadans) han estat implacables amb Jordi Pujol. Terrades ha lamentat, a més, que no hi hagi hagut cap voluntat d’autocrítica a CDC. “Potser l’haurà d’entomar la nova llista unitària encapçalada per Raül Romeva”, ha ironitzat. Carrizosa també s’ha referir a aquesta candidatura: “No n’hi ha prou amb posar persones de la societat civil a les llistes i intentar tapar la corrupció i les retallades amb el populisme del procés”. El popular Santi Rodríguez ha demanat “als de la llista única” que prenguin nota del respecte a la legalitat que reclamen algunes de les conclusions del dictamen. Ho ha fet després d’ensenyar a la bancada convergent una fotografia de Jordi Pujol. “Els sona? A vostès els agradaria esborrar-lo de la història”, ha afegit. L’ecosocialista Marc Vidal ha apel·lat a una frase de Marta Ferrusola a la comissió d’investigació per resumir la sensació que li ha produït la corrupció durant el pujolisme: “Catalunya no es mereixia això”.

En el batibull de votacions que ha seguit a les intervencions dels diputats ha quedat també en evidència que ERC no vol que Artur Mas s’endugui disgustos al Parlament. Si més no, si el partit d’Oriol Junqueras ho pot evitar. Aixi, ERC i CDC han sumat els seus vots per derrotar la moció que recriminava Artur Mas per no haver fet res, quan era conseller d’Economia, i sabia que el seu pare tenia diners amagats al fisc a Liechtenstein. L’oposició a aquesta moció ha obtingut majoria absoluta: 69 vots en contra, 62 a favor i una abstenció. ERC i CiU sumen 71 diputats. Un parell de vots s’han perdut pel camí, per convicció o per absència de la càmera en el moment de la votació.

La sintonia entre ERC i CDC, o com a mínim entre els seus dos líders –Oriol Junqueras i Artur Mas- s’ha posat de manifest aquesta tarda. Cap dels dos ha assistit al debat i han aparegut a la sala de Plens, un rere l’altre, quan començava el torn de votacions. Unes votacions que han significat l’enterrament parlamentari de la imatge de Jordi Pujol. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que tampoc no ha assistit a les intervencions dels diferents portaveus, ha anat per feina i ha passat al següent punt de l’ordre del dia, quan els diputats i diputades encara abandonaven l’hemicicle. El tema de conversa del dia, però, no era ni la reprovació de Pujol ni les llistes de les eleccions del 27S. Tothom parlava del rumor que el PP vol presentar una moció de censura, la qual cosa endarreriria la possible dissolució del Parlament i, per tant, la data d’aquestes eleccions.

Etiquetas
stats