Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Carles Capdevila, paraules per reconciliar-se amb el periodisme

Josep Carles Rius

Les redaccions són el cor i el cervell dels mitjans de comunicació. Allí s’hi juga la llibertat, la independència, el debat intel·lectual, l’honestedat d’un diari, d’una televisió, d’una ràdio. S'hi juga tot. Perquè del treball de la redacció depèn que el ciutadà tingui una informació veraç, responsable, rigorosa, de qualitat. Una informació que estigui al seu servei i no a d’altres interessos que no tenen res a veure amb el periodisme.

Per això és vital salvar les redaccions com un espai de llibertat que propicia el marc per exercir un periodisme crític, obsessionat per la veracitat i que sap que el seu paper és el d'exercir de contrapoder. Redaccions on els lideratges estiguin basats en l’autoritat moral i professional i no en el servilisme als poders.

Les redaccions són una peça essencial pel periodisme i, per tant, per la qualitat democràtica d’un país. Però el ciutadà té molt poques ocasions de conèixer el cor i el cervell d’una redacció. Aquest és, precisament, un dels grans valors que té el vídeo que recull les paraules que Carles Capdevila va dedicar a la redacció del diari Ara en el moment d’acomiadar-se com a director. Són paraules dirigides als periodistes del diari.

Els sentiments i l'emotivitat que desperten formen part de la intimitat de la redacció. Però la lectura de les paraules de Carles Capdevila van molt més enllà. Constitueixen un manifest contra el cinisme, la mediocritat, la covardia, el masclisme fins i tot, dels personatges que exerceixen el poder. De la “seva al·lèrgia a la llibertat d’expressió”. I és també la proclama d’un apassionat compromís amb el periodisme i amb l'ètica.

Carles Capdevila estarà un temps dedicat al que ara és el combat de la seva vida. Però deixa clar quins són els valors que ha de conservar el diari que va contribuir a fundar fa cinc anys. I ho fa amb la generositat d'explicar-ho també als lectors, al conjunt dels ciutadans, que, per una vegada, poden entrar en el cor i el cervell d’un diari, la seva redacció, allà on està en joc la llibertat, la independència, l’honestedat del periodisme. Allà on està en joc, també, la democràcia.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats