Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pablo Iglesias aposta per la neutralitat en les primàries dels comuns

Iglesias i Fachin s'abracen durant un mitin a Catalunya

Arturo Puente / Aitor Riveiro

Tres llistes es disputaran els 33 llocs de l'Executiva del nou partit d'Ada Colau, dues d'elles impulsades per membres de Podem Catalunya. Però cap de les dues compta amb el suport exprés de la direcció estatal de Podemos. No obstant, la presència a la candidatura de Xavier Domènech de Vicenç Navarro, un dels fitxatges de Pablo Iglesias per Vistalegre 2, apuntalen la preferència del secretari general per aquesta opció.

La direcció estatal de Podem ha intentat des de l'inici del procés aparèixer en públic com un actor neutral. “Les decisions es prenen a Catalunya” ha estat el mantra utilitzat pels principals dirigents sempre que se'ls ha preguntat per l'estat de les negociacions per a la confluència. Una construcció a la que sí que s'ha donat suport amb força des de Madrid. Tant Pablo Iglesias com Íñigo Errejón, durant tot el temps que va ocupar la Secretaria Política, van defensar la necessitat d'avançar cap a un partit únic. I que aquest estigués liderat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'home fort d'En Comú a Madrid, Xavier Domènech.

Rafael Mayoral ha insistit en aquest sentit aquest dilluns en la roda de premsa posterior al Consell de Coordinació de Podem. “Volem ser excepcionalment respectuosos amb el procés de Catalunya”, ha assegurat el secretari de Relació amb la Societat Civil i Moviments Socials. Mayoral ha restat importància al fet que el catedràtic Vicenç Navarro, acabat d'elegir conseller ciutadà de l'Estat de Podem, vagi a la llista de Domènech i Colau, enlloc de formar part d'alguna de les dues candidatures que presenten els dirigents de Podem.

“Navarro és un intel·lectual de referència a Catalunya i participa en el procés com a intel·lectual de referència. No vol dir en cap cas un suport de la direcció a cap de les llistes que es presentaran allà”, ha assegurat Mayoral davant els mitjans.

Però el suport de Navarro a la llista que encapçalarà Domènech no és intranscendent. El professor va ser el número tres de la llista de Pablo Iglesias al Consell Ciutadà de Podem a Vistalegre 2. La seva incorporació a la candidatura del secretari general va ser una de les principals bases de l'aspirant a reeditar el càrrec. El sociòleg ha estat fins aquest 2017 una de les figures independents més pròximes a Podem i al seu líder. Va signar, al costat de Juan Torres, la primera proposta econòmica del partit. Quan Torres es va desmarcar del partit, desencantat amb Iglesias i els seus plantejaments durant les negociacions amb el PSOE de Pedro Sánchez el 2016, Navarro va mantenir el seu suport públic a Podemos.

El paper de Navarro en les negociacions entre En Comú i Podem ha estat molt rellevant. Sobretot quan les converses semblaven descarrilar i amenaçava d'emportar-se la construcció del nou partit. El sociòleg va reunir a la seva casa de Barcelona a Domènech i al secretari general de Podem, Albano Dante Fachin. I va arrencar un acord de mínims entre tots dos que va permetre el posterior pacte, previ referèndum entre els inscrits de Podem.

El resultat de la reunió discreta entre Domènech i Fachin va relaxar molt als dirigents estatals de Podemos. El procés tirava endavant. La confluència es construiria sense l'absència de Podem. La resta ja s'arreglaria més endavant.

La intervenció de Navarro no va ser l'única a nivell estatal. El dirigent Miguel Urbán també es va interessar pel resultat de les negociacions quan totes les informacions apuntaven a un fracàs. Urbán és un dels líders més destacats d'Anticapitalistas, organització propera a Albano Dante Fachin a través de la seva marca catalana, Revolta Global. El també eurodiputat forma part de l'executiva de Podemos i va parlar amb Fachin a petició del seu secretari general, Pablo Iglesias. Fonts pròximes a Urbán reconeixen a eldiario.es la conversa, tot i que neguen que tingués com a objectiu pressionar o imposar cap criteri a la direcció catalana.

Un cop conegudes les llistes que es presenten als òrgans de direcció de la nova organització, només una compte amb presència dels quatre partits que promouen el nou partit: la que lidera Xavier Domènech, integrada per representants d'ICV, EUiA, Podem i de Barcelona en Comú.

Tres llistes en competició

Les primàries del nou partit dels comuns començaran el proper 1 d'abril i acabaran el 8 del mateix mes a l'assemblea fundacional. Els registrats del partit, una mica més de 5.000, votaran, d'una banda, la formació de l'Executiva, de 33 membres, i, de l'altra, la de la Coordinadora Nacional, de 120. Els votants disposaran de 33 i 120 vots que repartiran com considerin, nom per nom, i s'integraran en els òrgans dels noms més votats sense importar la llista, un mètode conegut com a majoritari plurinominal.

La llista que surt com a clara favorita és la que ha presentat aquest dilluns Xavier Domènech, arquitecte de la nova formació. Ell mateix és l'indiscutit candidat a la secretaria general, i obrirà la llista a l'Executiva, mentre que Ada Colau l'acompanyarà obrint la llista a la Coordinadora. També compta amb el suport de les direccions d'ICV i EUiA, que s'integren a la llista. Però, a més, compta amb el segell del beneplàcit de la direcció estatal de Podem, simbolitzat en la inclusió en la seva llista del professor Vicenç Navarro, que va ser número tres de Pablo Iglesias a Vistalegre.

Per part de la direcció catalana de Podem la llista presentada està encapçalada per la diputada al Congrés Marta Sibina, que va concórrer com a número dos de Domènech a les generals de 2015 i com a cap de llista per Girona a les de 2016. Sibina és a més parella d'Albano-Dante Fachin, secretari general del partit, i que també s'integra a la llista. Al costat d'ells l'economista Sergi Cutillas, la secretària d'organització de Podem, Ruth Moreta, o el també diputat de Podem al Parlament, Joan Giner.

La tercera llista en competició és la dels crítics amb Fachin, agrupats al voltant de la figura de Jéssica Albiach, diputada al Parlament i membre del consell ciutadà de Podem estatal per l'equip d'Íñigo Errejón. Amb ella Ana María Aroca, regidora a Molins de Rei, o Marc Bertomeu, secretari general de Podem Barcelona.

Albiach i els seus han vist amb disgust el repte llançat pel Fachin durant la negociació de la confluència, que va arribar a trencar les negociacions per a realitzar una consulta entre els seus inscrits sobre les condicions d'entrada en el nou partit. Tant Bertomeu com la regidora de Podem a Barcelona, Laura Pérez, que finalment no ha entrat a la llista, van carregar durament contra Fachin pel seu posicionament davant la construcció del nou partit.

Aïllament de Fachin

Sense el suport de la direcció estatal de Podem, enfrontat contra noms amb tanta capacitat d'arrossegament com Ada Colau, Xavier Domènech o Vicenç Navarro i amb una llista de crítics del seu propi partit jugant-a la contra, el secretari general de Podem arriba a aquest moment de les primàries en clara posició de debilitat.

En la dura negociació que va mantenir amb el grup impulsor de Domènech, la direcció de Podem va aconseguir que les llistes a les primàries fossin, com a màxim, de 25 llocs, deixant-ne vuit per repartir entre les altres llistes, un nombre que doblava a l'oferta de Domènech als morats en un principi. No obstant això, el llançament de la candidatura crítica de Albiach minimitza les possibilitats de la candidatura de Sibina i Fachin d'recollir aquests vuit llocs complets.

Aquesta posició de debilitat no treu que, malgrat tot, la direcció de Podem tingui una carta a la màniga que és vista amb temor tant per Domènech i Colau com pel propi Iglesias. Els inscrits per votar al web d'Un País A Comú són fins al moment una mica més de 5.000. Fachin va aconseguir mobilitzar fa dues setmanes a 3.901 dels seus inscrits, dels quals 2.424 van votar les posicions que ell defensava. Una xifra que, de tornar-se a mobilitzar, constituiria tota una majoria entre les bases del nou partit.

Etiquetas
stats