El Parlament aprova debatre la ILP dels grans depenents un any després d’acceptar-ne la tramitació
Fa un any, la Mesa del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit una iniciativa legislativa popular que reclamava que els pagaments dels ajuts a les persones amb gran dependència arribin puntualment als beneficiaris i a les entitats proveïdores dels serveis que necessiten. Aquesta ILP fixava com a “prioritaris” aquests pagaments. Aquest dijous, finalment, el Ple del Parlament ha acordat tramitar-la, malgrat l’oposició del grup majoritari de la Cambra, CiU. Tots els diputats i diputades dels altres grups han avalat aquesta tramitació. Han estat Pere Bosch (ERC), Eva Granados (PSC), Rafael López (PPC), David Companyon (ICV-EUiA), José María Espejo-Saavedra (C’s), Isabel Vallet (CUP) i Marina Geli (diputada no adscrita).
El president de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència Gerontològica (ASCAD), Andrés Rueda, ha intervingut al Ple del Parlament per defensar la ILP i ha considerat que la seva aplicació tindria un “cost zero” per les finances públiques, contràriament al parer de la diputada de CiU que ha defensat l’esmena a la totalitat, Maria Senserrich. Rueda ha demanat que s’aprovi una Llei que garanteixi el pagament que correspon als grans dependents per evitar “patiment a qui ja pateix”. També ha dit que aquesta qüestió no hauria d’haver arribat mai al Parlament, perquè s’hauria d’haver resolt abans, i que per fer front al patiment no calen píndoles sinó “comprensió, solidaritat i el compromís de les institucions amb les persones que ho necessiten”.
Senserrich li ha replicat que prioritzar el pagament als grans dependents aniria en perjudici d’altres beneficiaris de prestacions socials, com els nens que tenen beques de menjador o les persones que reben rendes mínimes d’inserció. Ha acusat els diputats que han derrotat l’esmena a la totalitat d’enganyar la ciutadania i al govern espanyol per no pagar la part que li correspon de la Llei de la Dependència. “Que avui es rebutgi la nostra esmena a la totalitat no vol dir que la seva ILP s’acabi aprovant”, ha advertit.
L’ASCAD va començar a treballar en l’elaboració d’aquesta iniciativa legislativa el 2012. El departament de Benestar Social i Família va emetre, aleshores, un informe desfavorable a la seva tramitació. La Mesa del Parlament, però, va acceptar de fer-ho. El mateix va succeir amb la iniciativa legislativa popular per una Renda Garantida de Ciutadania, que va entrar al Parlament més tard que la dels pagaments a la gran dependència però que està ja en fase de comissió de treball.
El següent pas parlamentari és la posada en marxa d’una comissió que analitzi la ILP i reclami les compareixences dels experts que consideri necessari. Si les eleccions al Parlament s’avancen al 27 de setembre, com ha anunciat el president de la Generalitat, és previsible que aquesta comissió no tingui prou temps com per aprovar una llei que garanteixi el pagament als grans dependents abans no es dissolgui la cambra legislativa.