Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PCC i el PSUC Viu s'uneixen en el nou Comunistes de Catalunya

Nuet en una roda de premsa d'EUiA

Tomeu Ferrer

Les dues branques que es reclamen de la tradició comunista sorgides de l'antic Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), s'han reunificat. En un congrés celebrat a La Farga de L'Hospitalet, militants procedents del Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC) i del PSUC Viu, junt amb persones i col·lectius sense adscripció prèvia, han constituït Comunistes de Catalunya, un partit que volen que sigui un instrument revolucionari que permeti construir una alternativa popular i de classe a la crisi econòmica, segons els seus impulsors.

Joan Josep Nuet és el nou secretari general de l'organització que es reclama marxista. Junt amb ell s'ha escollit el comitè central on hi figuren persones procedents de les dues grans organitzacions que han convergit en el partit i alguns independents.

El tronc comú de la nova organització és el PSUC, que l'any 1982 va viure la més gran escissió, de la que va sorgir el Partit dels Comunistes de Catalunya, que va tenir com a primer president a Pere Ardiaca.

Mentrestant al PSUC hi van conviure diverses tendències amb visions plurals sobre el paper a jugar en la política catalana. El 1997 un grup nombrós de militants i quadres va fundar el PSUC Viu fruit de la oposició a diluir totalment el partit dins de la llavors coalició Iniciativa per Catalunya (IC).

Tant el PSUC Viu com el PCC acabarien confluint uns anys més tard. Primer dins la coalició Esquerra Unida i Alternativa (EuiA) , després dins la federació Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que al seu torn formada també per antics militants del PSUC i de Nacionalistes d'Esquerra.

Els últims anys, tot i formar part de les mateixes agrupacions , tant el PCC com el PSUC Viu no es posaven d'acord en qüestions com la relació amb el PCE, Izquierda Unida, o el paper a jugar dins del front institucional a ICV o el paper a jugar dins dels moviments socials.

Comunistes de Catalunya es declara partidària del dret a decidir i de la sobirania de Catalunya, en forma de República catalana. Amb aquesta formulació poden conviure persones que aposten per la constitució d'un estat independent i els que optarien per una república federal.

El nou partit considera clau poder enquadrar no sols els actuals efectius si no els milers de comunistes que fins ara no s'havien unit per no veure clara la divisió que hi havia en aquest camp.

Etiquetas
stats