El PSC fa teràpia de grup i aconsegueix rebaixar el to de les darreres setmanes
Hi ha persones que esperen amb il·lusió la fi de les vacances per retrobar-se amb els companys de feina o de classe i poder-los explicar què han fet durant l'estiu i preguntar-los com han passat ells les vacances. No és el cas del PSC. Potser hi ha alguna excepció, però la majoria de membres de la Comissió Executiva dels socialistes no tenien massa ganes de tornar a veure segons quines cares.
Si l’estiu ha estat calorós per a tothom, per als socialistes encara més. La temperatura durant el mes d’agost s’ha disparat arran d’un article que va publicar a El Periódico el secretari d’Acció Política, Antonio Balmón, on defensava que sobraven algunes persones dins del partit. El número dos del PSC no es referia als crítics sinó “als professionals del soroll” que, segons ell, hi ha dins de la formació. La convocatòria de la Via Catalana per l’11 de setembre i la conveniència que el PSC hi participi o no ha tensat el debat intern dels socialistes i s’ha tornat a demostrar que el seu posicionament en relació a la sobirania de Catalunya no és en cap cas unitari.
La duresa de les paraules que va utilitzar Balmón en el seu article va provocar una allau de crítiques, i d'ençà que els retrets entre membres del partit que no s'han aturat. Després d’unes vacances convertides en una guerra oberta a través dels mitjans de comunicació, ahir era el dia en que tots es tornaven a veure's les cares. Hi havia molta expectació en el retrobament, però finalment, segons diferents fonts consultades, els socialistes van ser capaços de raonar. No es pot dir que les diferents veus del partit hagin fet les paus, però almenys han aconseguir “distensionar” la situació i evitar que la temperatura continués pujant.
La conclusió a què van arribar els socialistes després de la primera comissió executiva és que tenen per davant “el repte de ser capaços de gestionar la diversitat del partit”. Les ferides obertes aquest estiu han estat profundes i la voluntat del partit és aprofitar que tot ha sortit per començar a cosir-les. “La comissió ha servit per verbalitzar-ho tot madurament per primera vegada. Tots ens hem dit el què pensàvem”, va resumir Marina Geli, una de les responsables del nou corrent intern que s’acaba de constituir.
Algunes de les intervencions van advertir al primer secretari, Pere Navarro, que una situació així “no es pot repetir” i que el PSC no es pot posar en contra d’iniciatives com la Via Catalana ja que “en absència d’una alternativa que encara estem esperant per part del PSOE, molts socialistes són, de moment, independentistes”. Diferents membres de l’executiva van apuntar que el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha de moure fitxa i que seria convenient que aprofités la seva propera visita a Catalunya, prevista pel 16 de setembre, el Dia de la Rosa, per presentar una proposta en ferm sobre el model d’Estat que defensa el PSOE.
Després de la comissió, Navarro va explicar als periodistes que els diferents sectors de l’executiva han reconegut haver comès “algun error” durant les vacances i haver acordat que cal treballar per trobar “espais comuns”. Sobre la Via Catalana, Navarro va insistir que la seva formació no hi participarà, ja que la iniciativa és clarament independentista, però que no se sancionarà a cap diputat ni militant que hi participi.
Un dels últims torns de paraula va ser per Antoni Balmón, que va aprofitar per ratificar el polèmic article on convidava a alguns companys a deixar el partit.
Nou corrent intern
L’alcalde de Lleida i membre de la comissió executiva, Àngel Ros, va aprofitar la trobada per comunicar a Pere Navarro la constitució d’un nou corrent dins del partit, l’Agrupament Socialista, que defensa sense embuts el dret a decidir i la creació d’un front comú catalanista. Dins d’aquest nou corrent hi ha la diputada i exconsellera de Salut, Marina Geli, o l’exdiputat Daniel Font. El nou corrent es va presentar dijous de la setmana passada, però tal i com fixa el reglament intern del PSC, cal anunciar-ho oficialment al primer secretari.
A partir de la seva constitució, dins el partit hi haurà dos corrents interns crítics amb la direcció, Agrupament Socialista i Avancem. Tot i que als mitjans de comunicació només apareixen les discrepàncies internes del PSC sobre temes nacionals, hi ha altres motius de discussió interna, com la falta de regeneració democràtica o la poca duresa contra els casos de corrupció.