Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rivera demana a Puigdemont que se segui a la taula de la reforma constitucional

Rivera planteja a Puigdemont negociar amb el Govern perquè el seu projecte és "via morta"

Arturo Puente

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha reunit aquest divendres amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar convèncer-lo de les bondats de l'agenda de reformes en el marc espanyol que el seu partit impulsa al costat dels socialistes de Pedro Sánchez. Rivera ha reclamat a Puigdemont que Catalunya no quedi “al marge” de la reforma constitucional, i ha considerat que el Govern ha de tenir un paper actiu en la negociació d'un millor finançament i un nou repartiment del dèficit.

Després d'una reunió de prop d'hora i mitja, el líder de Ciutadans ha comparegut en roda de premsa i ha mostrat els seus punts de coincidència amb un Govern l'oposició al qual lidera el seu partit al Parlament. Entre les coincidències, algunes de les reivindicacions que Artur Mas va esgrimir davant Rajoy a l'estiu de 2014, i el convenciment que Catalunya necessita millor finançament. “Estic convençut que la ruptura és una via morta”, ha considerat, “però tenir un govern separatista no vol dir que els catalans no tinguin dret a tenir un finançament adequat dels seus serveis públics i infraestructures”.

Això pel que fa als punts en comú. Les diferències entre els projectes polítics de Puigdemont i de Rivera són tan grans i tan conegudes per tots dos –van coincidir com a diputats al Parlament durant gairebé 10 anys–, que és un capítol que gairebé no han abordat. Rivera ha deixat clar davant Puigdemont que el seu partit mai donarà suport a cap via que pugui portar a la independència ni, per tant, que promogui un referèndum a Catalunya. Per contra, el de Ciutadans reclama al Govern que se sumi al projecte de reforma constitucional, apel·lant a la participació catalana en la transició.

“Els catalans no entendrien que els nacionalistes no participessin d'aquesta reforma, quan catalans com Roca Junyent o Solé Tura van participar en la redacció de la Constitució del 78”, ha considerat. A més, segons Rivera, la participació del Govern a l'agenda de reformes que impulsa al costat del PSOE hauria de ser activa en altres fronts, com en el repartiment del dèficit. El líder de Ciutadans ha considerat, salomònicament, que el problema del dèficit autonòmic no és totalment computable ni a les autonomies ni al Govern central, sinó a tots dos, i ha assegurat que la supressió de les diputacions i la lluita contra el frau podria alleujar el problema en bona part.

Pel president, la cita amb Rivera tanca la ronda de contactes amb els principals líders dels partits espanyols, a l'espera que el president en funcions, Mariano Rajoy, respongui a la petició d'una trobada que la Generalitat ha fet arribar a Moncloa. Tant en Pedro Sánchez, amb qui es va reunir en primer lloc, com en Rivera, Puigdemont ha trobat oposició al referèndum. Més coincidències va constatar en la segona visita de la ronda, amb Pablo Iglesias, que va assegurar no tenir intenció d'abandonar la proposta de referèndum com a via per decidir l'encaix català.

Etiquetas
stats