Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mobilització veïnal contra la marxa ultradretana del 12-O a Barcelona

Benoît Cros

Barcelona —

A pocs dies de la manifestació ultradretana del 12 d'octubre a Barcelona, associacions i entitats veïnals de la ciutat s'estan organitzant per impedir-la. Encara que estiguin previstes set convocatòries al llarg de la jornada, la que més atreu l'atenció i indigna els barcelonins és la manifestació organitzada per la plataforma 'España en marcha', la mateixa que va irrompre violentement a la llibreria Blanquerna de Madrid durant la passada Diada de Catalunya l'11 de setembre.

Els membres d'aquesta plataforma tenen previst concentrar-se a la plaça de Sants per després dirigir-se a Plaça Espanya, on han anunciat que cremaran un estelades. Els organitzadors han promocionat l'acte amb vídeos incendiaris a la xarxa i han noliejat autobusos per transportar els ultres de Madrid a Barcelona. Una acte organitzat recentment a la capital espanyola va servir per recaptar fons per al lloguer dels vehicles. No obstant això, segons informa elconfidencial.com, els ultres ni tan sols haurien aconseguit omplir un autobús.

Per impedir la marxa, una assemblea antifeixista organitzada diumenge passat va decidir convocar una concentració el mateix dissabte a la Plaça de Sants. Els col·lectius que donen suport a aquesta acció reconeixen que es podria produir una situació tensa, però creuen necessària una resposta antifeixista. “És millor que hi hagi una resposta ciutadana àmplia”, considera David Karvala, d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. No obstant això, els activistes preferirien que es prohibís aquesta marxa, ja que les persones que la integraran són “nazis i violents”.

Activistes del barri organitzen cada dia piquets informatius i reparteixen fullets a comerciants i veïns. També es preveu una altra manifestació a Sants aquest dijous. Pel que fa als partits polítics, aquest dilluns, el PSC, ICV-EUiA i la CUP també han instat el Govern català a prohibir la marxa ultradretana.

Alguns ultres també a plaça Catalunya

Tot i que la plataforma 'España en marcha' hagi atret l'atenció dels mitjans i dels col·lectius antifeixistes, no ha aconseguit reunir tots els components de l'esfera ultradretana. El Casal Tramuntana, que té la seu al barri del Clot de Barcelona, ha decidit unir-se a la manifestació que tindrà lloc a plaça Catalunya, juntament el Partit Popular, Ciutadans i el partit xenòfob Plataforma per Catalunya. Durant els últims dies, han portat a terme una campanya de propaganda per a la seva manifestació, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El Casal Tramuntana és conegut per molts activistes barcelonins, que sovint han protestat contra la seva implantació al barri del Clot. Els llaços d'aquesta organització amb Plataforma per Catalunya (PxC) són coneguts: el regidor d'aquest partit a l'Hospitalet de Llobregat, Alberto Sánchez, és un dels impulsors del Casal Tramuntana. Membres d'aquestes dues formacions, Sergio Concepción i Alberto Fernández, es van reunir recentment amb un diputat d'Alba Daurada i amb el líder d'aquesta formació, Nikolaos Michaloilakos, actualment en presó preventiva, acusat de pertinença a una organització criminal.

D'altra banda, la plataforma '12O, Res a celebrar' ha anunciat una concentració aquest dissabte a plaça Sant Jaume “contra el feixisme i el racisme”. També té com a objectiu denunciar el 'Dia de la Hispanitat' ja que representa un “genocidi ”dels pobles indígenes d'Amèrica. Diverses organitzacions, com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, han anunciat la seva participació.

Etiquetas
stats