Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

TMB ha de revelar els noms i sous dels seus directius fora de conveni des del 2007

Un autobús de TMB passa davant d'un cartell del Mobile a la plaça Espanya de Barcelona

Arturo Puente

TMB, l'empresa pública de transports de Barcelona, ha amagat des de 2007 informació emparada per la llei de Transparència amb l'objectiu de no fer públics els noms i sous dels seus directius i personal fora de conveni. Però la política d'opacitat total de l'empresa ha acabat, després que Catalunya Plural hagi guanyat el litigi que mantenia amb l'empresa davant la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública (GAIP), que l'obliga a revelar tota aquesta informació entre l'11 d'agost –part d'ella– i l'1 d'octubre –el total–.

Fins aquest dilluns, l'únic que es coneixia sobre els seus directius és que són 21 persones. No obstant això, a tres dies que acabés el termini perquè TMB lliuri a Catalunya Plural aquesta informació, l'empresa va decidir posar-lo a disposició pública al seu web. Segons van revelar, els 21 directius es repartien anualment 2,5 milions d'euros, amb 19 sous que sobrepassen els 100.000 euros a l'any, entre salari base i complements.

Però la informació que TMB es veurà obligada a donar no s'acaba, ni de bon tros, aquí. El personal fora de conveni, unes 500 persones que cobren en total més de 35 milions d'euros a l'any, s'ha mantingut ocult fins ara. Però aquesta situació d'opacitat en la major empresa pública del sector local català està prop d'acabar-se, després que la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública (GAIP), autoritat catalana en la matèria, hagi donat la raó a Catalunya Plural en la seva queixa presentada el 8 d'abril, desestimant les diverses al·legacions de l'empresa per retenir la informació requerida.

D'aquesta manera, TMB ha de revelar abans de l'1 d'octubre d'aquest any totes les dades reclamades per aquest diari a l'empara de la llei de Transparència, entre els quals es troben la identitat i sous dels seus directius, així com un relació de tots els empleats fora de conveni des de 2007, incloent retribucions percebudes i dates d'alta i baixa. Així ho dicta la resolució de la GAIP del 7 de juliol, que posa punt final a un llarg litigi de gairebé sis mesos, quan Catalunya Plural va cursar la primera petició d'informació pública.

Amb la seva resolució vinculant, la Comissió de Transparència catalana obliga TMB a lliurar a aquest diari la següent informació:

1- La plantilla de les tres empreses del grup, inclosa la coberta per contractes temporals i d'interinitat no vinculats a cap lloc de treball.

2- Relació de llocs de treball de cadascuna d'aquestes empreses, entesa com la llista que identifica cada un dels llocs de treball, amb les seves funcions, responsabilitats específiques i els requisits per ocupar-lo.

3- La relació de contractes temporals i d'interinatges subscrits per les empreses indicades i que no estan vinculats a cap lloc de treball.

4- El nom i els cognoms de les persones que ocupen cada un dels llocs de treball que poden considerar-se com a directius, i que hagin tingut la condició de personal de fora de conveni des de 2007, incloent-hi els directius.

Si s'incompleixen els terminis imposats per aquesta resolució, TMB podria enfrontar-se al règim sancionador que preveu la llei catalana de transparència, que pot comportar multes de 12.000 i, fins i tot, la destitució o inhabilitació dels seus responsables.

Llegeix la resolució de la GAIP:

Etiquetas
stats