Tots els ulls sobre Artur Mas en l'últim intent d'evitar la convocatòria d'eleccions
Recta final. Les forces independentistes tenen entre aquest dijous i diumenge per l'últim intent de buscar un acord i evitar la convocatòria d'eleccions. El 27 de setembre les forces independentistes van aconseguir per primer cop la majoria dels diputats del Parlament i res garanteix que aquest escenari s'hagi de repetir en unes eleccions al març. La situació, però, està enrocada. Després de tres mesos de negociacions, la CUP ha donat el 'no' definitiu a la investidura d'Artur Mas, i l'única possibilitat per formar un govern seria que el candidat de Junts pel Sí deixés pas a un altre president, cosa que tant Junts pel Sí com Convergència van descartar dilluns. “La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix”, afegia el propi Mas aquest dimarts.
Des d'Esquerra i les entitats sobiranistes, però, ja no està tan clar que la presidència d'Artur Mas sigui una condició innegociable per Junts pel Sí. El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha descartat per al càrrec, tot i que la CUP l'ha proposat, pel pacte signat per la formació de Junts pel Sí. Això sí, el dilluns va insistir en la necessitat de preservar els resultats de les eleccions del 27-S i seguir negociant una sortida fins l'últim moment. El diputat del seu partit al Congrés, Joan Tardà, defensava aquest dimecres en una entrevista que una solució a l'actual situació seria que “que Mas faci un pas al costat, no enrere, i que el Govern estigués encapçalat per un home o una dona del seu partit polític i ell formés part d'aquest Govern conjuntament amb Junqueras i amb Romeva”. La CUP ha afirmat que podria estudiar investir la vicepresidenta de Mas, Neus Munté, pel seu perfil més social.
Les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, han convocat Junts pel Sí i la CUP a una nova reunió aquest dijous per intentar buscar una sortida. Tot i que que després de la decisió de la CUP de no investir Artur Mas el president de l'Assemblea Jordi Sànchez va demanar perdó “a tothom que va confiar en l'ANC quan vàrem demanar vot a qualsevol opció independentista”, ara les entitats remarquen que no han posat condicions per l'acord, ni tan sols el fet que Artur Mas sigui president. El que sí que han fet és convocar concentracions aquest dijous a les 19:30 a Barcelona i a Girona per reclamar l'acord. L'entorn de la CUP ha convocat a la mateixa hora concentracions davant de tots els ajuntaments demanant al president “el pas que desencalli el procés”.
La reunió de dijous se celebrarà a pesar que Artur Mas donava per fet dimarts que signarà la convocatòria d'eleccions el dilluns com l'obliga la llei si no hi ha investidura, i afegia que no es faran nous oferiments a la CUP. El líder de Convergència va jugar totes les seves cartes a carregar contra “la meitat de la CUP” i agrair l'altre meitat el seu suport al pacte amb Junts pel Sí en l'assemblea en què la formació va quedar empatada. Moltes cares visibles de la CUP que havien criticat públicament la decisió final del seu partit, s'han mostrat també molestes amb la compareixença de Mas i se sumen a les veus que li demanen que “deixi pas” per desencallar el procés. “Mas avui podia haver fet Història, però ha decidit passar a la història”, lamentava el dimarts l'alcalde d'Argentona de la CUP, Eudald Calvo. Poble Lliure, una de les dues principals organitzacions en el si de la CUP, ha emès un comunicat aquest dijous crític a parts iguals amb la decisió de la CUP de no donar suport a la investidura i amb l'estratègia “partidista” de Convergència i Esquerra, que tampoc han cedit en “el qui” en aquests tres mesos de negociacions.
En aquest impàs, la política catalana serà escenari durant quatre dies per “pressings” de tota mena. La CUP porta mesos denunciant la pressió mediàtica a la que es veu sotmesa des de l'entorn mediàtic convergent. Ara intenten girar la truita i convèncer que és la inflexibilitat de Mas la que aboca Catalunya a noves eleccions. Els favorables al president, en canvi, assenyalen la CUP com a responsable de posar fi al procés independentista. Mentre, ERC i les entitats sobiranistes intenten buscar una sortida a un escenari que probablement portarà a noves eleccions. Un escenari en què ERC, vistos els resultats de les eleccions generals, tindria molts punts per imposar-se per sobre de Convergència en cas de mantenir-se en la seva postura de no reeditar Junts pel Sí. Fins dilluns, però, tots els ulls segueixen posats sobre Mas.