Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

“Va venir i em va pegar”: judici a un mosso per clavar un cop de porra a un jove a Can Vies

L'Iván, la seva bici i la foto del moment de l'impacte

Oriol Solé Altimira

L'Iván J. va sortir de la feina el 27 de maig de 2014 a les vuit del vespre. A l'arribar amb la seva bici es va trobar amb la plaça de Sants de Barcelona blindada pels antiavalots dels Mossos d'Esquadra per les protestes després del desallotjament del centre social de Can Vies. Un agent se li va abalançar i li va clavar un cop de porra al cap que li va ferir l'oïda esquerra. “No sabia ni el que era Can Vies”, recorda l'Iván tres anys després.

Tot va passar en qüestió de segons, però va quedar documentat en les fotos que va fer Pedro Mata, del col·lectiu FotoMovimiento. “El mosso només va venir i me la va clavar”, rememora l'Iván sobre el moment de l'agressió. L'agent va reconèixer el cop però va assegurar que va ser “involuntari”. El pròxim dimecres la secció setena de l'Audiència de Barcelona jutjarà l'antiavalots.

“A la plaça hi havia menys de deu persones i cap tumult”, explica l'Iván. Abans que el mosso acusat li donés un cop de porra al cap, una altra antiavalots li va pegar a les cames. “Els vaig preguntar què passava i van tornar a colpejar-me. Sort que la gent que estava per allà em va ajudar”, assegura el jove.

L'acusació particular exercida per l'Iván, representat per l'advocada Montse Fernández, sol·licita sis anys de presó per l'antiavalots -tres per un delicte contra la integritat moral i tres per un de lesions- i quatre anys d'inhabilitació. La mateixa pena demana el centre Iridia per a la defensa dels Drets Humans, personat a la causa com a acusació popular.

La Fiscalia comparteix la visió dels fets de l'Iván. En el seu escrit d'acusació, el fiscal relata que el mosso acusat va actuar “amb la intenció de menyscabar la integritat física” del jove i que li va pegar al cap amb la porra causant-li una ferida a l'orella esquerra. Remarca el fiscal que l'antiavalots va clavar el cop de porra “sense que hi hagués cap provocació” per part de l'Iván. “L'ambient a la plaça era tranquil i sense cap conat de violència”, afegeix.

El ministeri públic demana tres anys de presó per a l'antiavalots per un delicte de lesions i quatre anys d'inhabilitació. També sol·licita una indemnització de 467,28 euros pels vuit dies que l'Iván va estar impedit, quantitat que reclama assumir a la Generalitat com a responsable civil subsidiària, així com la quantitat que es determini després del judici per les seqüeles provocades. “Vull que es faci justícia, la indemnització arriba un punt que fins i tot és secundari”, assevera el jove, que ha patit seqüeles tant físiques com psicològiques arran de l'agressió.

El seu cas és la primera de les polèmiques actuacions dels Mossos durant el desallotjament de Can Vies que arriba a judici. Dotze agents més estan pendents d'asseure's a la banqueta: cinc d'ells per donar cops amb la porra a tres manifestants dins d'un portal el 27 de maig, i els set restants per lesionar a uns joves -que van ser condemnats a una pena mínima de presó per fer barricades- el dia després.

Per la seva banda, la defensa de l'antiavalots reclama la seva absolució en considerar que l'agressió està eximida de càstig penal a l'efectuar-se en legítim exercici del càrrec, tot i que el reglament policial recull que els cops de porra s'han de donar de cintura cap avall.

A més, en la seva declaració com a imputat del novembre del 2015, l'agent va assegurar que el cop va ser “involuntari”. El mosso no va ser expedientat i segueix en els antiavalots. “En qualsevol feina si ho fas malament et sancionen. En els Mossos no hauria de ser igual?”, es pregunta Iván.

Etiquetas
stats