Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CDC i ERC comencen a dissenyar el nou Govern a l'espera de desbloquejar la investidura

Els líders independentistes saluden Mas a la seva arribada al TSJC com a imputat pel 9-N

Arturo Puente

Amb la primera sessió d'investidura ja al calendari, els pròxims dilluns i dimarts, Convergència comença a assumir que la diferència mínima entre els 62 diputats obtinguts per Junts Pel Sí i els 63 que necessiten per investir Mas per majoria simple és insalvable. Malgrat això, els nacionalistes no es mouen un mil·límetre en la seva pretensió de reelegir seu líder, més encara després de les tensions que hi ha hagut en el seu si per la declaració independentista, i asseguren estar disposats fins i tot a repetir les eleccions si la CUP no cedeix.

Però el fet que CDC i ERC hagin començat a dissenyar el nou Executiu contradiu l'escenificació de bloqueig i l'amenaça de tornar a les urnes. Segons fonts coneixedores de les converses, les dues formacions haurien establert l'esborrany de repartiment d'àrees de govern. L'actual equilibri, encara en fase de negociació i per tant obert a canvis, deixaria l'àrea econòmica per a ERC, que capitanejaria el propi Junqueras. Les conselleries amb majors pressupostos, Ensenyament i Sanitat, es repartirien la primera pels convergents i la segona pels republicans. Convergència a més vol mantenir el seu control sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual depenen la televisió i ràdio públiques.

La CUP no té la pretensió d'entrar al Govern, per la qual cosa no està posant condicions sobre com ha de formar-se. No obstant això, l'esquerra independentista ha mostrat la seva inclinació per crear tres grans conselleries, que podrien ser vicepresidències, que s'encarreguin dels tres eixos que consideren estratègics durant el procés independentista, com són el pla de xoc social, el procés constituent i la desconnexió amb l'Estat espanyol.

Segons entenen, la majoria de les actuals àrees de govern podrien penjar d'aquestes tres vicepresidències, al càrrec d'una de les quals podria estar Artur Mas. Aquesta proposta podria no acabar imposant-se ja que, asseguren, l'actual fórmula parlamentària fa que els grups només tinguin veu sobre la investidura, no sobre com es compon l'Executiu.

Precisament de la investidura ha tractat el seu Consell Nacional, reunit aquest dissabte a Perpinyà. L'aparell de la CUP s'ha reafirmat en la seva negativa a investir Mas, i la contundència sobre aquest assumpte és tal que, en comptes d'abstenir-se, votaran negativament tant a la primera com a la segona investidura. Segons ha afirmat el diputat Benet Salellas, opinen que una investidura fracassada és negativa per al Procés, però consideren que no se'ls ha donat una altra opció. A més, han decidit fer una proposta de candidat un cop passat aquest període de votacions d'investidura, un presidenciable que podria ser de CDC, segons han assegurat.

El disseny del Govern avança sense tenir tancada la investidura, cosa insòlita en la història de la Generalitat. Des de Junts pel Sí, sobretot Convergència, confien que podran fer que la CUP doni el seu braç a tòrcer en els propers dies. Per la seva banda, la CUP creu que abans o després Convergència recapacitarà i proposarà un altre candidat. Finalment, ERC està al mig i, tot i que proposa Artur Mas com a únic presidenciable tal com estava pactat amb CDC, el seu objectiu últim és que no s'hagi d'arribar a una repetició d'eleccions al març.

Sobre la investidura, no és intranscendent el fet que els dos principals integrants de Junts pel Sí concorrin per separat a les generals. Els resultats del 20 de desembre seran fonamentals per mesurar si és CDC o ERC el partit amb més tirada electoral al gran grup independentista del Parlament. Si ho fos el primer, la possibilitat de retirar a Mas com a candidat es reduiria. Però si ERC demostrés, com va fer en les passades europees, ser més fort que Convergència, l'escenari podria ser molt diferent, ja que a Convergència podria sortir-li més car repetir eleccions al març que retirar ara a Mas.

Etiquetas
stats