Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El pacte d'estabilitat de JxSí i la CUP s'activa per primera vegada per prorrogar pressupostos

El Parlament prorroga pressupostos amb el suport de la CUP

Arturo Puente

El pacte d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP, subscrit a canvi de la retirada d'Artur Mas com a candidat a president, s'ha posat en funcionament aquest dimecres per primera vegada per aconseguir passar un decret medul·lar, el de la pròrroga de pressupostos presentada pel conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Cinc diputats de la CUP han sumat els seus vots a 59 de Junts pel Sí - hi havia absències a la Cambra- per sobrepassar els 61 de l'oposició, que s'hi ha oposat. Quatre cupaires s'han abstingut.

La pròrroga, que des del Govern s'havia proposat com un debat tècnic de mer tràmit, ha estat el primer escull que ha posat en dificultats els de Puigdemont en un ple en el que va de legislatura. Aquest decret és d'importància vital ja que faculta el departament que dirigeix Junqueras i a les entitats dependents de la Generalitat a contreure nou deute per cobrir les despeses previstes fins a l'aprovació de nous pressupostos.

L'oposició ha criticat que aquesta pròrroga hagi arribat al ple sense tenir el compromís del conseller d'Economia que presentarà nous comptes. CSQEP s'havia obert a concedir una abstenció, el que hagués permès a JxSí passar el decret només amb els seus vots, però finalment el portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha anuncieu el seu vot contrari per por que una mesura temporal s'acabi convertint en permanent. “No li donarem un xec en blanc que pugui administrar fins al final de la legislatura”, ha exposat el d'ICV.

Tant CSQEP com el PSC han votat en contra però han mantingut oberta la porta a donar suport a uns nous pressupostos, tal com havien indicat la setmana passada. Aquesta “mà estesa” dels grups d'esquerres de l'oposició serà una de les vies que Junqueras haurà d'explorar per aconseguir passar els comptes, malgrat que tots dos li reclamen que anunciï com més aviat millor si presentarà el seu projecte abans de Setmana Santa.

Per part de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha explicat el suport parcial al decret de pròrroga ja que, malgrat no compartir “el model neoliberal dels pressupostos”, desitgen activar la declaració d'inici del procés constituent al costat del seu annex social. Reguant ha tornat a posar sobre la taula les intencions del seu grup respecte als pressupostos definitius del 2016, assegurant que cal un augment dels ingressos, no només per la via fiscal sinó també per la de l'impagament del FLA. “Els pressupostos poden prorrogar-se, però les necessitats de la societat no”, ha insistit.

Etiquetas
stats