Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona en Comú: la victòria de David contra Goliat

Ada Colau i alguns i els futurs regidors de Barcelona En Comú celebrant la victòria / ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

Barcelona —

Llàgrimes als ulls i veu trencada. Ada Colau, la futura alcaldessa de la Barcelona dels prodigis ha aparegut cap a les onze de la nit enmig de forts aplaudiments i crits de “esa, esa, esa, Ada alcaldesa” i “sí se puede, sí se puede”. Ha estat una nit d’infart a la seu electoral de Barcelona En Comú i fins a l’últim minut, quan el vot escrutat ha confirmat la victòria sobre CiU per un sol regidor, no han sortit a celebrar la victòria perquè tothom temia que el resultat pogués canviar en l’últim segon. “Vam dir que es podia i ho hem demostrat. La gent comuna hem guanyat i això és una victòria col·lectiva de milers de persones anònimes”, ha remarcat molt emocionada recordant que després de la seva maternitat, no recordava una experiència tan bonica com aquesta.

Colau ha recordat que han guanyat malgrat haver hagut d’afrontar una campanya electoral molt difícil, i no només pels pocs mitjans i la poca experiència del seu equip, sinó sobretot per l’hostilitat amb què han estat rebuts per altres forces polítiques que s’han sentit amenaçades, sobretot per CiU. “No ens agrada fer-nos les víctimes, però no ens ho han posat gens fàcil. Ens han difamat, ens han calumniat però nosaltres amb il·lusió i esperança hem demostrat que sí que es pot. Un cop més, aquesta ha estat la victòria de David contra Goliat perquè hem aixecat la candidatura sense mitjans i ha guanyat la il·lusió i l’esperit de canvi contra la resignació”, ha assegurat.

Conscient que la victòria ha estat molt ajustada i que es dibuixa una correlació de forces a l’Ajuntament de Barcelona que l’obligarà a pactar si vol tenir una certa estabilitat i poder aplicar el seu projecte de ciutat, Colau s’ha presentat com la futura alcaldessa de tots els barcelonins. “Amb orgull i humilitat us dic que vull ser l’alcaldessa de Barcelona. No la d’uns contra altres, sinó l’alcaldessa de la gent, dels 73 barris perquè mai més hagin ciutadans de primera i de segona en aquesta ciutat”, ha declarat enmig de crits i aplaudiments dels centenars de simpatitzants que omplien de gom a gom l’espai habilitat al públic a l’antiga fàbrica Fabra i Coats del barri de Sant Andreu.

El primer missatge de col·laboració postelectoral l’ha volgut dirigir indirectament cap a ERC i la CUP, tot i que sense esmentar-les explícitament. En aquest sentit, l’alcaldable de Barcelona En Comú ha remarcat que vol ser alcaldessa de la capital de Catalunya “un poble que ha de poder decidir lliurement la seva relació amb Espanya” i s’ha felicitat perquè aquest procés de canvi “és una revolució imparable a Catalunya, a tot l’Estat i esperem que també al sud d’Europa”. Per això, no ha dubtat a felicitar les “forces del canvi” que han fet possible girar la truita als seus consistoris. “El municipalisme és palanca de canvi”, ha declarat enmig d’aplaudiments afegint que hi ha molts ulls al món mirant cap a una Barcelona convertida en punta de llança.

Interrompuda constantment pels crits de “se siente, se siente, el pueblo está presente” i pels aplaudiments del públic, Colau ha seguit amb el seu discurs de mà estesa a la resta de forces del consistori barceloní i els ha demanat estar a l’alçada de les circumstàncies. “La ciutadania està demanant canvis en les maneres de fer. Per tant, de cara al diàleg dels pròxims dies demanem responsabilitat a les altres forces perquè col·laborin en aquest projecte de ciutat posant els objectius per davant de les sigles perquè està en joc la vida molta gent”, ha declarat recordant els desnonaments, la pobresa energètica i les desigualtats socials entre diferents districtes.

Més en clau interna, Colau ha explicat que no hi ha cap experiència similar en dècades i que, per tant, un cop guanyades les eleccions “per fer fora els corruptes”, en referència a Xavier Trias, el gran perdedor d’aquesta nit, li caldrà molta ajuda. En aquest sentit, ha instat els barcelonins –tant els que l’han votada com els que no- a seguir implicats en la construcció d’una ciutat més justa. “Comptem amb tots els veïns de Barcelona, els que han votat i els que no. Amb els treballadors municipals perquè ens donin tota la seva experiència. L’èxit d’un projecte de ciutat per Barcelona dependrà de que el màxim de gent es corresponsabilitzi i el faci possible”, ha afirmat recordant que tot comença ara. De moment, i oblidant per un moment les complicades setmanes que l’esperen, Ada Colau i la resta de candidats han saltat de l’escenari i s’han barrejat amb el públic. El ‘run run del bien común’, la banda sonora que l’ha acompanyat aquests quinze dies campanya, ha posat la cirereta a la festa.

Etiquetas
stats