Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una conselleria al servei de l'economia valenciana

Àgueda Micó

Fa poc de temps que Compromís treballa des de la Generalitat i al capdavant de conselleries com la d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; però són molts els canvis que s'estan produint. Es nota que els valencianistes estem al govern.

Ens trobem amb una conselleria encapçalada per Rafa Climent, a qui cal agrair-li unes polítiques pensades en clau pròpia, tenint en compte cada realitat comarcal, ajudant especialment al sector del xicotet i mitjà empresariat, base fonamental que vertebra l’eix econòmic arreu del nostre territori. I com no, desenvolupant polítiques econòmiques que intenten retornar la dignitat a un sector productiu tant menystingut en els anys de govern del Partit Popular.

L'economia és el motor de la societat; pensar-la i posar-la al seu servei passa per un canvi, diguem-ne filosòfic, on es parteix del canvi de model, del canvi de paradigma. Un canvi que podríem definir com el pas d'un model econòmic especulatiu a un d'economia real, productiva, arrelada al context sociocultural de cada comarca, sense oblidar tota una sèrie de valors humans fonamentals i recollits en l'economia del bé comú que el propi conseller va aplicar al seu poble quan va ser alcalde. Com dic, uns valors com la solidaritat, cooperació, transparència, equitat i honestedat, entre d'altres, que comencen a aplicar-se a l'activitat econòmica des de la Conselleria.

Tot i les dificultats inherents, m'agradaria repassar, encara que fora breument, tot el pla de millores, canvis i reformes que en poc més d'un any s'han dut a terme o iniciat des de la Conselleria.

En primer lloc, s'ha aconseguit, dins de les rebaixes de l'IRPF per a 2017, la bonificació per al foment de l'autoconsum energètic. Una mesura transversal que comporta d'una banda l'impuls al sector energètic i la creació de llocs de treball implícita; i d'altra banda, el respecte ecològic que defensem amb l'aposta per energies renovables i netes. Una mesura fonamental per al nostre país i que es veu amenaçada per la política econòmica del Partit Popular a l’Estat. És fonamental comptar amb l’acció de govern tenaç i valenta de Compromís a la Generalitat enfront la política centralista i antivalenciana del PP. Hi ha moltes qüestions que efecten directament o transversal el desenvolupament econòmic valencià, i la qüestió energètica n’és un. Però no podem oblidar temes com el finançament just, les infraestructures i inversions territorialitzades, el Corredor Meditarrani, etc. Si Compromís tenim una raó de ser, és aquesta, treballar al nostre territori amb fermesa, defensar els interessos valencians davant de qui faça falta i no defallir davant d’un govern estatal que ens extorsiona.

També s'està treballant en l'esborrany de diferents lleis com la Llei de la Mineria, de la mà amb Medi Ambient, la Llei d'Àrees empresarials, relacionada amb la reindustrialització i que regularà els polígons industrials, el PATSECOVA (Pla d'Acció Territorial Sectorial de la Comunitat Valenciana) i la posterior Llei de Comerç Sostenible que permetrà la distribució de zones comercials. Alhora que s'elabora una resolució sobre les gasolineres low cost, on es regularà, per exemple, que hi haja servei atés per personal.

En altres aspectes del treball dut a terme per l'equip que forma aquesta conselleria, remarcaria temes com el de les ZGAT i la regulació dels horaris en festius dels comerços, qüestió en la què ens hem trobat amb dificultats jurídiques. I és que, de nou, la política estatal és totalment contrària als nostres interessos, però repetisc, no defallirem en l'ànim de defensar sempre el xicotet comerç i els treballadors de les grans superfícies.

En matèria d'ocupació, ara reforçada amb la figura d’un Secretari Autonòmic també de Compromís, Enric Nomdedeu, s'està treballant per una renovació del SERVEF que el convertirà en un servei d'ocupació com cal. I mentre, ja s'han posat en marxa un Pla per a joves desocupats (AVALEM joves) i està en marxa l'AVALEM Experiència per a gent més gran. També des d'ocupació s'han recuperat 60 milions d'euros que el PP havia deixat perdre de la UE i encara es podrien recuperar 40 més.

El llistat és encara molt més llarg. El treball amb el xicotet comerç o el món del cooperativisme; la Fira Laboralia; l'enfocament professional del Dia de l'Emprenedor o la potenciació de la internacionalització amb la Valencian Investiment Desk; ajudes per a beques en l'estranger; el GO Global, congrés d'internacionalització.

Aquestes i moltes altres accions fan de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball un model d'actuació i treball encoratjador i il·lusionant malgrat la situació heretada de l'anterior govern. Rafa Climent i el seu equip ens demostren dia a dia que el canvi és possible, que hi han altres maneres de fer política i de gestió; que queda molt per fer, però que anem fent. La gent que viu al País Valencià pot estar ben segura que defensarem els seus interessos en clau valenciana, en clau social, en clau d’eficiència i aplicant un paradigma d’actuació modern, respectuós amb el medi ambient i que potencie el sector productiu propi. Com dic, una conselleria al servei de l'economia valenciana i per tant, de la societat valenciana en el seu conjunt.

Etiquetas
stats