Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Josep Lluís Barona repassa en un llibre el paper de la salut pública i l'alimentació en la gènesi de l'imperi japonés i la seua diplomàcia internacional

L'historiador valencià Josep L. Barona.

elDiariocv

València —

0

El valencià Josep Lluís Barona acaba de publicar un llibre sobre el paper de la salut pública i l'alimentació en la gènesi de l'imperi japonés i la seua diplomàcia internacional. En aquest nou asssaig, Nutritional Policies and International Diplomacy. The impact of Tadasu Saiki and the Imperial State Institute of Nutrition (Tòquio, 1916-1945), Barona analitza la importància de les polítiques de nutrició i salut pública en el procés de modernització del Japó i la seua expansió imperial en el període d'entreguerres.

El llibre, fruit de la seua tasca acadèmica a la Universitat de Kumamoto i d'investigacions en arxius i biblioteques de Tòquio, ha estat publicat a Brussel·les per l'editorial internacional Peter Lang. Descriu els orígens de la modernització científica i tècnica del Japó, prestant especial atenció al context demogràfic i epidemiològic, i al naixement d'una administració sanitària paral·lela a l'enfortiment i expansió de l'imperi japonès. Barona analitza la importància cultural i la dimensió simbòlica de l'arròs per a la població japonesa i la seua estreta relació amb les malalties i les deficiències nutricionals, especialment el beriberi. 

La segona part del llibre està dedicada a la figura de Tadasu Saiki (1876-1959), fundador de la ciència de la nutrició al Japó, i la importancia de la seua iniciativa de crear un Institut Imperial de Nutrició (Imperial State Institute of Nutrition) a Tòquio. La nova institució va impulsar polítiques d'alimentació i va desplegar una àmplia diplomàcia internacional generant grans expectatives al Japó i arreu del món abans de la Segona Guerra Mundial.

El llibre analitza també l'impacte internacional dels investigadors japonesos, l'educació nutricional de la població i les polítiques dietètiques desplegades per les autoritats sanitàries. Conclou amb una anàlisi de les conseqüències negatives de la Segona Guerra Mundial, que van provocar una crisi profunda de la salut i la nutrició en la població japonesa. A més de les fonts històriques de l'Institut Nacional d'Higiene i Nutrició de Tòquio i de la National Diet Library (Tòquio), la investigació s'ha basat en fons dels Arxius de la Societat de Nacions (Ginebra) i del Rockefeller Archive Center (Nova York).

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats