Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

L'adoctrinament franquista i les conseqüències a l'actualitat a debat al museu d'Etnologia

Prietas las filas

elDiariocv

València —

0

En guanyar la guerra, el franquisme va posar a funcionar tres estaments bàsics que el consolidaren en aquella Espanya de fam, estraperlo, racionament i repressió: La Falange o Moviment Nacional, l'exèrcit i l'Església. Aquests tres pilars de la dictadura es van tornar omnipresents per modelar la vida de tota la societat espanyola i elimina qualsevol oposició al règim.

Amb ells, el franquisme va impregnar tota la vida quotidiana. Els símbols, lemes i principis del Moviment Nacional, o el recordatori constant de la victòria van ocupar els espais públics i fins i tot els privats. L'exposició Prietas las filas, vida quotidiana i franquisme que exhibeix el Museu Valencià d'Etnologia fins al 6 de gener, repassa, a través d'objectes i documents aquestos pilars de control i adoctrinament de la població, d'exaltació i el culte al líder, militaristes, vi repressors, d'un nacionalisme espanyol excloent (Moviment Nacional) de caràcter feixista, tradicionalista i conservador, obertament antirrepublicà i anticomunista.

La mostra ha congregat a més d'un milers de persones durant la primera setmana i ofereix una visió didáctica y transversal de la cultura material del franquisme per a que, les noves generacions coneguen els mecanismes que va imposar la dictadura per a reescriure la història.

S'estructura en sis apartats: introducció, vida quotidiana, educació, visions de gènere, esglèsia com a part de la ideologia d'estat en el nacionalcatolicisme i els intents d'obertura per a assegurar la continuïtat.

La mostra s'acompanyarà de dos col·loquis, el primer el 18 d'octubre en l'aniversari de la desfeta de la República, indagarà sobre les raons de l'exili i les conseqüències socials personals i col·lectives. El segon, el 12 de desembre versarà sobre els processos d'exhumació i la problemàtica actual.

Prietas las filas està comissariada per Andrea Moreno, gestora de patrimoni i doctora en arqueologia, i José María Candela conservador del Museu Valencià d‘Etnologia, i ha comptat amb fons del museu així com del coleccionista José Huguet i l'Ajuntament de Quart de Poblet.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats