Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Gir en el frau en els cursos de formació: al banc dels acusats una acadèmia i una fundació d’UGT per obligar un professor a pagar mossegades

Estudiantes mientras realizan un examen.

Sergi Pitarch

La lluita contra el frau a gran escala que continua produint-se amb el cobrament de mossegades als professors que imparteixen cursos de formació finançats amb fons europeus pot tindre un impuls inesperat gràcies a un docent de Logronyo. Una denúncia d’aquest professor per pagaments irregulars a què obliguen algunes acadèmies ha aconseguit que el Jutjat d’Instrucció número 3 de Logronyo –amb el suport de l’Audiència Provincial– faça seure al banc dels acusats per estafa dues empreses i la fundació d’UGT Institut de Formació i Estudis Socials (IFES) per haver cobrat presumptament aquestes “mossegades”.

La lluita contra el frau a gran escala que continua produint-se amb el cobrament de mossegades als professors que imparteixen cursos de formació finançats amb fons europeus Aquest judici és molt important per a centenars de docents que han hagut de tornar una part del seu sou a les acadèmies, com ha acreditat eldiario.es en enregistraments i documents, perquè els obri una via per a reclamar els diners si la justícia acaba considerant-ho una estafa. Fins hui, la Fiscalia Anticorrupció, l’Agència Valenciana Antifrau i la Intervenció General de l’Estat investiguen aquest presumpte frau per la via dels possibles delictes de frau en subvencions i malversació de cabals públics combinats amb falsedat documental o delicte fiscal. En aquests casos el docent no recuperaria mai els diners que factura i que l’obliguen a tornar per continuar treballant.

Així, el Jutjat d’Instrucció número 3 de Logronyo fa seure al banc dels acusats els empresaris Hipólito Merino i Salomé Torres; l’exsecretari general d’UGT de la Rioja i exdiputat autonòmic del PSOE José María Buzarra i a l’empresa Cenformadu SL i l’Institut de Formació i Estudis Socials (IFES), dependent del sindicat. Els ja acusats s’enfronten cadascun a huit anys de presó i els han fixat una fiança de responsabilitat de 203.000 euros. Aquestes penes les demana l’advocat del professor Roberto G. B., mentre la Fiscalia n’ha proposat el sobreseïment a última hora després d’haver acusat per malversació durant tot el procés. L’Advocacia del Govern de La Rioja també n’ha demanat l’arxivament.

El cas del docent de la Rioja és molt similar a altres casos publicats en aquest diari. Els fets es remunten als anys 2008 a 2012 quan el professor impartia cursos de formació finançats per la UE per al Servei d’Ocupació de la Rioja a través de la fundació Institut de Formació i Estudis Socials d’UGT. La fundació, al seu torn, subcontractava l’acadèmia Cenformadu. En un dels cursos de soldadura que va impartir el docent, se’l va contractar per a 955 hores i les va donar. Però només va cobrar per 409. Les altres 546 les va facturar i les va cobrar l’empresari de l’acadèmia ara processat Hipólito Merino amb “l’anuència” de Buzarra, que és qui hauria autoritzat els pagaments. Aquest modus operandi es va fer en altres cursos similars, segons es desprén de l’escrit d’acusació del professor.

En una altra ocasió, per aconseguir les mossegades al professor en els cursos de la fundació d’UGT, l’acadèmia Ceformadu va cobrar al docent pel “ús del local i els equips de soldadura”. Aquest espai i les eines, al seu torn, havien sigut arrendats prèviament a través de la fundació Institut de Formació i Estudis Socials per a justificar-los davant l’Administració pública. Un modus operandi similar al que investiga la Fiscalia d’Alacant en alguns centres de la província denunciats per l’Agència Valenciana Antifrau per poder recuperar les presumptes mossegades. Aquests pagaments de lloguers s’acompanyaven de la reducció d’hores corresponent en el contracte, i no de les que realment impartia el professor.

En un altre cas va ser l’empresari el que va cobrar directament la mossegada al professor per a mitjançar amb Buzarra i la fundació d’UGT perquè tornara a ser contractat. El docent era contractat a 18 euros l’hora, però en realitat havia de facturar entre 40 i 50 euros, que és el preu oficial que es pagava als docents en aquests cursos per a aturats cofinançats per la UE.

Des d’UGT de la Rioja han mostrat sorpresa per l’obertura de judici oral, perquè consideren que “el sindicat no ha fet res malament” i que el cas és “una denúncia entre un professor i l’acadèmia que el contractava”. Les mateixes fonts han expressat que estan a la disposició de la justícia i “lliuraran tota la documentació que se’ls reclame”.

Des del sindicat assenyalen que des del 2015 ja no imparteixen formació i que tant la Fiscalia com l’advocada de la comunitat autònoma han demanat l’arxivament del cas. “La fundació IFES subcontractava l’acadèmia, per la qual cosa no entenem per què després de tants anys ens veiem immersos en aquest procés”, manifesten.

Etiquetas
stats