Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Diputació d'Alacant redueix a 145 euros les ajudes per a retirar símbols franquistes

Una placa franquista del ministeri de la Vivenda

elDiariocv

Dénia —

La Diputació d'Alacant, presidida pel popular César Sánchez, ha rectificat i finalment ha deixat quasi sense efecte la línia d'ajudes de 2017 per a fer complir la Llei de Memòria Històrica i possibilitar la retirada de símbols franquistes en poblacions de les comarques alacantines inferiors a vint mil habitants. Aqueixes subvencions, aprovades en el seu moment pel ple de la institució, contemplaven un import de 50.000 euros que finalment ha quedat reduït… a 145 euros.

Tan mínima quantitat anirà a parar a la població de Daya Nueva, controlada pels independents. Per diferents motius, la Diputació ha denegat les subvencions a la resta dels municipis que les havien sol·licitat: es tractava de Callosa de Segura (PSOE) i el trasllat de la seua polèmica creu dels caiguts, l'Orxa, governada per una agrupació ciutadana, i Benissa, ara en mans d'un tripartit d'esquerres.

En el cas del municipi de la Marina Alta, el seu regidor de Patrimoni Històric, Xavi Tro (Compromís), va explicar que el que es pretenia era desmuntar les famoses plaques del Ministeri de l'Habitatge amb la simbologia de la Falange que es van col·locar en edificis construïts sobretot en la dècada de 1960. Aquestes ensenyes encara poden contemplar-se especialment en el barri de Sant Nicolau, encara que també en altres llocs de la via pública.

La Diputació ha rebutjat l'ajuda per a retirar les plaques en considerar que estan col·locades sobre edificis de titularitat privada i no municipal. No obstant això, Tro va rebutjar aqueix argument. I va assenyalar que la Llei de la Memòria Històrica obliga a eliminar tot tipus d'iconografia franquista independentment del tipus de propietat de l'immoble o monument afectat.

Per a Tro el problema és un altre: “És la mateixa forma de procedir del PP de tota la vida, que segueix negant-se a condemnar el franquisme i parlant d'alçament en comptes de colp d'estat [en referència a la revolta militar de juliol de 1936]”. “Mantenir aquests elements de l'època més negra de la nostra història seria impensable en altres països com Alemanya o Itàlia, però ací no podrem passar pàgina fins que no siguen retirats”, va agregar el regidor.

Benissa en realitat no demanava massa diners, amb prou faenes 1.500 euros (dels 50.000 que havia consignat la Diputació) per a contractar dos autònoms que procediren a la retirada de les plaques.

Etiquetas
stats