Anticorrupció, Generalitat i el PSPV recorren contra López i Espejel, que han de jutjar el cas de la visita del papa
Primerament van ser la Generalitat Valenciana i el PSPV els que van anunciar que recorrerien contra la designació d’Enrique López i Concepción Espejel com a dos dels tres magistrats que han de jutjar les contractacions de les pantalles i la megafonia amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València el juliol del 2006 a empreses de la trama Gürtel per valor de 7,4 milions d’euros, i ara és la Fiscalia Anticorrupció, tal com ha informat Radio Valencia, la que s’ha sumat a aquest recurs per la proximitat ideològica d’ambdós magistrats al Partit Popular, la qual cosa provoca que es perda l’aparença d’imparcialitat.
L’escrit presentat pels socialistes recorda les “relacions tan estretes” amb el PP d’ambdós jutges, que ja van ser apartats del judici per la caixa B del PP el gener passat i de Gürtel l’octubre del 2015. El PSPV, des d’on apunten que la recusació no es recolza “en cap cas” en motius ideològics, considera que ni López ni Espejel poden formar part del tribunal per la “pèrdua d’aparença d’imparcialitat apreciada” per a conéixer causes en què el PP “té interessos”, perquè recorden que en aquesta peça estan “involucrats clarament” càrrecs i interessos populars.
En aquest sentit, els socialistes insisteixen en el fet que les vinculacions amb el Partit Popular i els seus alts càrrecs “ha quedat acreditada al llarg de l’extensa institució i és un fet notori”. També indica que la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, creada per a l’organització de la visita del papa, estava dirigida per tres alts càrrecs del PP, i que Radiotelevisió Valenciana “estava controlada pel PP, que tenia majoria absoluta en el Consell d’Administració”, i la carrera de l’exdirector de RTVV Pedro García està “íntimament lligada al PP”.
Un altre argument del PSPV-PSOE és la vinculació amb el PP de l’exconseller Juan Cotino, considerat pel jutge instructor “actor fonamental” en el contracte objecte d’aquesta peça, ha quedat “àmpliament acreditada”, i a més va participar juntament amb López “en un dels molts cursos de la FAES a què assistia aquest magistrat”.
L’escrit recorda, a més, que el PP ha estat “determinant” en el nomenament per a distints llocs d’ambdós magistrats, la qual cosa és ja “prou per a destruir l’aparença d’imparcialitat”, i a més aquesta peça incrimina diverses persones que han tingut responsabilitats orgàniques en el PP, partit amb què els magistrats tenen “relacions estretes”.
Tant López com Espejel van ser vocals del Consell General del Poder Judicial amb el suport de Rajoy. En concret, Espejel va ser proposada pel Senat, amb els vots del Grup Popular, que en aqueix moment integrava Luis Bárcenas, un dels acusats en el cas de la caixa B. Les acusacions també presentaven els cursos per a FAES i el mateix Partit Popular que López va impartir i pels quals va cobrar més d’11.000 euros en dotze anys.