Barberá i Camps, de blindats pel PP a citats a declarar davant de les Corts
Els que van ser els grans referents del PP valencià en l’època de l’esplendor de la rajola, l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, i l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, hauran de comparéixer pròximament a les Corts Valencianes per a donar explicacions de les ombres que afecten la seua gestió: l’accident del metro i el finançament irregular del PP, respectivament.
La primera que haurà de donar la cara serà Barberá dilluns que ve, 29 de febrer, en la Comissió de Coordinació perquè explique el presumpte cas de blanqueig de capitals en el grup municipal popular de València, pel qual encara no està imputada, malgrat que sí que s’ha començat la tramitació perquè arribe a estar-ho. La senadora ha rebut la convocatòria, encara que no ha confirmat ni ha excusat la seua assistència a la Cambra autonòmica.
Des que un jutjat va iniciar la instrucció d’una causa per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal popular de València, els grups parlamentaris han reclamat que Barberá done explicacions sobre el cas. Així es farà en l’esmentada Comissió en què es reclamarà la compareixença de l’exalcaldessa, després de la convocatòria signada pel president de la Comissió, el socialista Alfred Boix.
Els socialistes han acusat Rita Barberá de desacreditar el Senat, han advocat perquè les Corts Valencianes reproven l’exalcaldessa i li han demanat que deixe l’escó i “allibere” el Parlament valencià de la pressió de demanar-li explicacions. El portaveu de Podem, Antonio Montiel, aprofitarà la presència de Barberá al Parlament valencià dilluns que ve per a demanar-li que “torne l’acta de senadora”.
D’altra banda, Camps no podrà esquivar-ne la compareixença, com sí que va poder evitar-la el PP en ocasions anteriors, malgrat estar-hi obligat, fins i tot, pel Tribunal Constitucional. Així doncs, haurà de donar la cara el 16 de maig en la Comissió d’Investigació de les Corts sobre l’accident de Metrovalència del 3 juliol de 2006, en què van morir 43 persones, segons el nou calendari elaborat pel Parlament autonòmic.
El 16 de maig hi hauran de comparéixer, a més de Camps, els exconsellers Juan Cotino i Mario Flores i l’exvicepresident del Govern valencià, Víctor Campos. A més, entre les últimes compareixences, el 23 de maig hi intervindran membres de l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol, i el 30 de maig, l’exdirector general de Radiotelevisió Valenciana, Pedro García, i els exdirectius, Lola Johnson i Lluís Motes, assenyalats també per manipulació en la informació donada en Canal 9.