Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mares de Castelló es queden sense poder donar llet per falta de personal a La Fe

Un nadó pren llet donada procedent del Banc de Llet Materna de l’Hospital La Fe de València

Belén Toledo

Castelló —

“Pense que si els meus fills hagueren nascut prematurs i jo no haguera pogut alletar-los, m’hauria agradat que tingueren llet materna. Sent pesar per no haver pogut donar-ne perquè aquests nadons es puguen curar més ràpidament”. És el que sent Rosana, una mare de Castelló que al maig va estar a punt de convertir-se en donant del Banc de Llet Materna de l’Hospital La Fe. Com ella, nou dones més van provar d’acollir-se a l’acord que aquest centre sanitari tenia amb l’Hospital General de Castelló. No ho va poder fer cap d’elles ja que, amb el conveni acabat d’estrenar, La Fe el va interrompre perquè no tenia prou personal per a gestionar-ho.

Tots dos hospitals van arribar a aquest acord el maig del 2015. Consistia en el fet que les mares donants de llet de Castelló pogueren portar la llet a l’hospital d’aquesta ciutat, que s’encarregaria de fer-la arribar a La Fe. El protocol també establia que les aspirants podien fer totes les gestions necessàries per a ser acceptades com a donants des del centre castellonenc. Aquests requisits són una entrevista telefònica i una analítica per a comprovar que la mare no té hàbits tòxics i està bé de salut. Llevat d’aquest protocol, qualsevol dona pot aspirar a donar llet, però s’ha de desplaçar fins a l’hospital valencià, un requisit que les dones que no viuen a València difícilment poden complir, precisament perquè estan immerses en plena criança dels seus propis fills.

L’acord no es va arribar a firmar, però va quedar acceptat verbalment per tots dos hospitals i va començar a funcionar, explica la neonatòloga del centre de Castelló Flavia Pronzato: “Es va fer una entrevista i ens van enviar els tubs per a l’analítica per valisa interna”. Es va arribar a fer un acte en què se’n va celebrar la posada en marxa, com va reflectir la premsa. Van començar les telefonades de les mares interessades, però La Fe no va poder acceptar-ne cap perquè la màquina per a esterilitzar la llet s’havia espatlat. El problema és que, quan l’avaria es va arreglar, el Banc de Llet va informar el centre de Castelló que, de moment, no tenien capacitat per a rebre i gestionar la llet de les seues aspirants.

Més donants, més receptors

Més donants, més receptorsLa notícia va causar un gran desànim en l’equip mèdic que havia elaborat el protocol. Confiaven que la participació de més dones donants generaria un excedent en el Banc de Llet de La Fe. La conseqüència seria que els prematurs del General de Castelló tindrien més possibilitats de rebre llet donada. De moment, tal com explica el Banc en el seu web, el producte està disponible de manera ordinària per als nounats de l’hospital valencià. Només de manera excepcional s’envia a altres hospitals que ho sol·liciten per a “casos concrets i d’urgència”, segons expliquen des del Departament de Comunicació de La Fe.

Un d’aquests casos va tenir lloc fa uns quants dies a l’Hospital General de Castelló, on va nàixer un xiquet de 25 setmanes de 500 grams. Al cap d’uns quants dies, La Fe va autoritzar l’enviament de llet materna donada per a ell. Pronzato es lamenta que el Banc de Llet valencià no tinga capacitat per a proveir tots els hospitals de referència de la Comunitat Valenciana en igualtat de condicions, perquè, si fóra així, “la llet hi haguera arribat des del primer minut”.

Sense data per a l’ampliació

Sense data per a l’ampliacióSegons els portaveus de La Fe, en aquests moments el personal del Banc és “l’adequat” per a servir els nounats d’aquest hospital. Quan se’ls pregunta per què s’ha interromput l’acord amb l’Hospital General de Castelló, la resposta és que a hores d’ara es treballa perquè es puga constituir en “banc de llet regional”. Això comportarà la firma de protocols semblants al de Castelló amb uns quants hospitals de tota la Comunitat Valenciana. Des de La Fe expliquen que aquest procés “es vol fer de manera organitzada, i això necessita temps, perquè comporta uns tràmits legals, administratius i de recursos”. No hi ha data per a culminar aquest procés. A Espanya, hi ha huit bancs de llet materna; d’aquests bancs només un –el de Madrid– funciona com a regional. La resta treballen en condicions semblants al de La Fe: cedeixen llet donada a altres hospitals quan ho sol·liciten, sota prescripció mèdica.

Disposar de llet materna donada és important per als nadons prematurs en les situacions en què les mares no poden alletar-los, circumstància que es pot donar en els primers dies després del part. En la pàgina web de La Fe s’explica que protegeix “contra una malaltia greu freqüent en prematurs, l’enterocolitis necrosant, però també contra les infeccions o la displàsia broncopulmonar. També millora la tolerància a l’alimentació”. La interrupció del protocol va deixar unes deu dones sense poder donar llet a Castelló, però la xifra podria ser-ne més alta, segons Pronzato: “No vam arribar a fer-ne difusió pels centres de salut. N’hi hauria moltes més si haguérem començat la campanya de promoció”. De moment, tant els fullets explicatius com les mares interessades a donar-ne hauran d’esperar.

Etiquetas
stats