Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Centre Social Terra: 15 anys de lluita per Benimaclet

Vista del concert realitzat amb motiu de l'aniversari dels 15 anys del Centre Social Terra

Moisés Pérez

València —

Tot i que València durant els anys de govern de Rita Barberà va veure nàixer molts moviments socials que portaven la denominació inicial de 'Salvem', la ciutat no ha estat tan prolífica a l'hora de generar centres socials. Hi ha pocs llocs que tinguen la seua raó de ser en l'organització de xerrades, debats i projectes que ajuden a dinamitzar el barri on s'ubiquen. El Centre Social Terra n'és un. I un dels primers a sorgir. Tant, que enguany celebra el seu 15é aniversari. 

“El Terra va nàixer de l'assemblea de Maulets. Realment, celebrem els 15 anys a la seu que tot el món identifica amb el centre social, ja que vam estar tres anys abans a la plaça de Benimaclet, però se'n vam haver d'anar d'aquell local”, narra Natxo Calatayud, membre del Centre Social Terra. “Per tal d'evitar els problemes anteriors, vam crear un centre social que era un híbrid entre un bar de rollo i els casals que hi ha a Catalunya”. 

El centre social, de fet, està dividit en dues parts: per una banda, la laboral (el bar); i per altra, la social, on s'impulsen els projectes que porten endavant. Xerrades, debats, campanyes i creació de plataformes que durant aquests 15 anys han tingut un destinatari clar. “El nostre centre d'actuació és el barri de Benimaclet”, apunta Calatayud. No debades, del Terra han sorgit plataformes com Salvem l'Horta de Benimaclet, que lluitava contra la destrucció de l'horta per tal de construir la Ronda Nord; o com Benimaclet Viu -integrada per centres educatius, l'associació de veïns, entre altres col·lectius- que va veure la llum amb la celebració de les Trobades d'Escoles en Valencià. L'origen de la Universitat Lliure de Benimaclet va ser aquesta plataforma. 

Però, des del Terra també han emergit altres moviments. Un dels més destacats ha sigut el de les falles alternatives, germen de les falles populars i combatives que ara tenen l'epicentre a barris com Ciutat Vella o El Carme. Uns lligams que han ajudat a “superar la criminalització” que se'ls va fer. “Se'ns veia com a una colla d'independentistes i rojos. I hem demostrat que es pot fer feina des d'una òptica anticapitalista i de barri de forma seriosa”, afirma Calatayud. 

De fet, aquesta vinculació al barri va ajudar a superar un dels incidents més destacats que va patir el centre: l'atac d'Espanya 2000. “Arran de la manifestació ridicula que van fer a Benimaclet, van pujar la intensitat presentant-se al Terra. La seua intenció era buscar enfrontament per criminalitzar. Amb la roda de premsa que van oferir molts dels col·lectius del barri vam evitar això. Benimaclet és un barri molt viu i lligat. Si ens toquen a una, ens toquen a totes”. 

A banda de la seua tasca per la dinamització del barri, el Terra ha sigut el referent de l'independentisme a València. Acull les reunions de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i de diversos col·lectius anticapitalistes que defensen la independència dels Països Catalans. El mateix Natxo Calatayud és membre de la CUP.

Amb projectes d'economia social, d'ajuda a la creació de la llibreria la Repartidora a l'estil del model de la Ciutat Invisible de Barcelona i d'impuls del comerç ecològic de proximitat, el Terra ha celebrat aquests 15 anys amb diversos actes. Entre ells, un concert aquest dissabte a càrrec de Zoo, La Raíz -que va presentar el seu nou disc- i Auxili que va omplir de gom a gom el camp de futbol de l'Sporting de Benimaclet. “Gràcies per la tasca brutal del Terra durant tots aquests anys”, va proclamar Panxo, un dels cantants del grup. Un aniversari de luxe per a un centre social referent. 

Etiquetas
stats