Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Conselleria dóna suport a fer Paratge Natural la muntanya de Romeu de Sagunt on està la pedrera de Lafarge

Imatge del límit entre la pedrera i l'àrea forestal de la muntanya

Toni Cuquerella

L’Ajuntament de Sagunt ha informat que la Conselleria de Medi Ambient ha atorgat un criteri de conformitat positiu a protecció de la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal. Esta declaració es correspon a la delimitació reflectida en el projecte datat de juliol de 2006, és a dir a les zones municipals de Romeu i de Margas que s’inscriuen íntegrament dins del sòl no urbanitzable protegit i afecta a l’àrea extractiva autoritzada en el PGOU de 1992 de la pedrera del Salt del Llop, de la multinacional Lafarge.

Esta conformitat de la Generalitat té lloc després de rebre la sol·licitud per part de l’Ajuntament de Sagunt, aprovada en el ple extraordinari de març amb els vots a favor de l’Equip de Govern. D’esta forma la Generalitat continua avant amb el procés protector de la muntanya d’utilitat pública de Bonilles.

Segons la regidora de Medi Ambient, Teresa García, “queda acabar la tramitació administrativa, però esta conformitat el que avala és la riquesa ambiental que volem destacar d’esta zona i, per tant, la fa mereixedora de la protecció que li correspon per a salvaguardar els seus valors naturals”.

L’Ajuntament va sol·licitar la protecció de la muntanya per diversos motius, entre els quals es troba el seu alt valor ecològic, faunístic, així com paisatgístic i per l’alt interès del patrimoni cultural present en ell. A més, l’Ajuntament afirma que es compromet a gestionar el futur espai natural protegit tal com indica la llei que regula els paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana.

Segons el projecte de pla especial del paratge natural municipal “Romeu” de 2006, presentat pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre i aprovat per Conselleria, on es descriuen els motius pels quals s’ha de procedir a una protecció real, s’enumeren els possibles impactes o factors de risc que poden afectar sobre els valors ambientals o culturals, cinegètics o agrícoles. Entre ells es troben els derivats de l’ús públic o recreatiu, els riscos per incendi forestal, així com les derivades de les infraestructures i urbanitzacions properes. Però especialment la que més repercussió tindrà serà la limitació de les activitats extractives adjacents al paratge, que ha suposat un conflicte local davant la disconformitat de l’equip de govern de prorrogar la llicència de la pedrera.

Patrimoni ecològic i etnològic

Pel que fa a la vegetació existent en la muntanya de Romeu es poden trobar espècies com la coscolla, el llentiscle, el aladern, el ginebre, el margalló, el pi carrasca o altres matolls com el romaní, timó, argelaga, sarriassa estepa i el bruc. També es troben algunes zones de cultius amb exemplars com la garrofera i l’olivera, o vegetació característica dels barrancs com és el baladre, l’esbarzer, la murta, les canyes, el fenoll i les lianes.

En esta muntanya es pot trobar fauna associada a zones forestals, com a aus de bosc o matolls; fauna associada a zones de roca, com les sargantanes o serps; fauna associada a zones de cultiu, com el mussols, ratolins de camp o eriçons entre uns altres; fauna associada a l’hàbitat urbà i fauna cavernícola, com la ratapinyada.

Dins de l’àmbit territorial de la proposta del Paratge Natural Municipal es troben diversos jaciments arqueològics, com el Barranc Roig; el Barranc del Pic dels Corbs; i les coves de la costa de la Casa de la Vídua, a més de diversos elements representatius del patrimoni etnològic del municipi com el Aljub del Corretger; el Aljub del Pic dels Corbs, el Corral de Barta; i construccions d’arquitectura rural de casetes de pedra en sec.

Etiquetas
stats