Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cullera serà durant un cap de setmana la capital mundial de l'arròs

L'arròs serà el protagonista dels plats a Cullera.

Toni Cuquerella

21 de octubre de 2024 18:29 h

0

L'arròs, la clau de volta de la gastronomia valenciana, convertirà a Cullera en referent internacional amb la II Biennal Mundial de l'Arròs que se celebrarà en la localitat de la Ribera Baixa. A la cita que tindrà aquest cap de setmana del 25 al 27 d'octubre, s'aplegaran des d'una desena de xefs internacionals amb Estreles Michelín, fins a les propostes de la gastronomia local per mostrar les seues delícies vinculades al cereal de l'aigua de quilòmetre zero.

La proposta serà una festa gastronòmica, cultural i turística amb l'arròs com a protagonista. I és que la cultura de l'arròs “va molt més allà del fet de menjar, és una celebració de la vida i del reflex de la cultura i història de les nostres cases”, explicava l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, durant la presentació de les jornades. “La Biennal Mundial de l'Arròs de Cullera és un espai per a posar en valor l'herència agrícola i culinària, preservant la nostra tradició i amb l'oportunitat d'experimentar i innovar”, apuntava Mayor.

Una oportunitat per crear “identitat, valors, i un gran salt en la consolidació de Cullera com a capital gastronòmica de l'arròs perquè tenim tots els ingredients: llarga tradició agrària i pesquera, el major rebost de productes de proximitat i l'únic club de producte d'Espanya al voltant de l'arròs”, afirmava la regidora de Turisme, Débora Marí.

Programació i novetats

Després de l'èxit de la primera edició celebrada en el 2022, la a cita s'àmplia a 3 dies i 6 espais situats en el centre de la ciutat. I és que l'esdeveniment tindrà com a novetats una exposició agrícola, una zona de tastos i tallers, i un escenari popular on cuinaran les associacions locals al costat del club de producte ‘Artesanos del Arroz’, que se sumaran a la zona de degustacions, a la zona de fira, activitats i animacions, i l'escenari principal on tindran lloc els showcookings i les ponències.

Un dels plats forts seran els moments de la zona de degustacions. Al migdia, ‘Artesanos del Arroz’ oferirà degustacions a preus populars demostrant la diversitat gastronòmica dels restaurants de Cullera; i a la nit l'espai serà de l'hostaleria de la ciutat que oferirà infinitat de tapes elaborades a ritme de música.

La inauguració oficial d'aquesta edició serà el divendres 25 d'octubre a les 19.30 hores en l'escenari principal, encara que a partir de les 19h els diferents espais aniran oferint les seues activitats.

Cullera amb Estrella Michelín

L'escenari principal d'aquesta segona edició també presenta una carta de xefs nacionals i internacionals de primera categoria. Per l'espai dels Jardins del Mercat cuinaran en directe a mode de showcooking cuiners com Quique Dacosta, Eric Gil, Begoña Rodrigo, Xavi Meroño, Vicente Rioja, Juan Ramos, Alejandra Herrador, Ferdinando Bernardi, Carito Lourenço, Lluís Valls, Bernd Koller, Kiko Moya o Alkis Strimenos.

Una plantilla i programa que tant el director de la Biennal, Santos Ruiz, com el president d'Artesanos dell Arroz, José Palacios, han destacat perquè enguany es fa un salt en excel·lència i en participació ciutadana.

Els showcookings també es traslladaran a l'escenari situat en el passeig Dr. Alemany, un escenari popular on les associacions locals i el teixits social del municipi cuinaran arrossos al costat de ‘Artesanos del Arroz’. Cuinaran en directe així les Mestresses de casa–Tyrius Cullera, AFACU, ANEC, MOSS Solidària, Baladre, Wolfram o l'escola de cuina de l'IES Llopis Marí.

Aquesta edició també presenta com a novetat la presència d'altres destins gastroturístics de mans de la marca Saborea Espanya. Fuerteventura, Gran Canària, Lanzarote i Ciudad Real tindran el seu espai en la Biennal i realitzaren tallers dels seus arrossos i tastos d'altres productes.

Tastos més enllà de l'arròs

La zona de tastos, que requerirà inscripció prèvia, també presenta una àmplia programació amb diferents productes que segur que desperten l'interés d'assaborir a més d'un visitant. Hi haurà tastos de licors, de cerveses, de formatges, d’Aigua Llimó de Cullera, d'orxata, de vermuts, de mels i melmelades, o de vins, entre altres.

El Concurs Gastronòmic d'Arrossos de Cullera “Joves Talents” 2024 és un altre dels al·licients de la Biennal Mundial de l'Arròs de Cullera, i que se celebrarà el diumenge dia 27. Aquesta iniciativa té com a objectiu premiar i posar en valor el talent dels joves professionals de la restauració, nacionals i internacionals, amb l'objectiu de promocionar i impulsar la gastronomia cullerenca amb el seu màxim exponent: l'arròs. El concurs va dirigit a professionals de l'hostaleria i els concursants poden participar acompanyats d'un ajudant. 

Entre els requisits, han de tindre una edat compresa entre els 18 i 35 anys i estar vinculats laboralment a una empresa d'hostaleria. Hi ha un primer premi valorat en 1.000 euros, a més de l’oportunitat d’acompanyar a 'Artesanos del Arroz' en distints esdeveniments, i un segon en 500 euros.

Etiquetas
stats