Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Després de la suspensió de la llei valenciana de sanitat: “No sé què passarà amb el trasplantament de mon pare”

El Haej Samba mostra la seua tarjeta sanitaria caducada, un dels milers d'inmigrants en situació irregular

Laura Olías

“No sabem si ara ja no val la targeta, si ens llevaran de la llista d’espera per a l’operació de mon pare...”. A MiriamKatzer, natural de Paraguai i amb nacionalitat espanyola, se li acumulen els dubtes. Son pare té una de les targetes d’atenció sanitària que el Govern valencià va habilitar per a immigrants en situació irregular. “Però això va ser amb la nova llei”, la llei que el Tribunal Constitucional ha suspés cautelarment en admetre a tràmit un recurs del Govern central. Encara que la Generalitat ha afirmat que ningú quedarà sense atenció, Miriam no sap com els afectarà aquesta nova situació administrativa.

La dona, de 31 anys, en viu a Espanya deu. “Treballant, cotitzant”. Té la nacionalitat espanyola i la seua germana resideix a València amb la targeta comunitària. Son pare, de 58 anys, vivia al Paraguai i “estava molt malament, no podien atendre’l allà i és que estava a punt de morir. El volia portar ací i em deien que tampoc tindria sanitat, perquè no tindria papers. El vam dur, si moria, que almenys estiguera amb mi i amb la meua germana”, contaMiriam a eldiario.es a l’altrabanda del telèfon.

Des del 2012, els immigrants sense permís de residència no tenen accés a la targeta sanitària a causa de la reforma sanitària que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy. L’atenció en el sistema públic quedava restringida a les urgències, als menors d’edat i a les embarassades.

El pare de Miriam ha passat per les diferents opcions administratives que van seguir la reforma sanitària del 2012. Primerament, les urgències: va haver de ser operat i ingressat unes quantesvegades. “Havia perdut els dos renyons i estava molt greu”, diu Miriam. Fruit de les atencions en l’hospital, a la dona li van arribar factures “d’un total d’uns 15.000 euros, que tenim pendents amb Hisenda”.

Quan estava desesperada, va trobar la pàgina de l’organització Jo Sí, Sanitat Universal “i hi vam conéixer Abril, a qui estem molt agraïdes, ens ha ajudat molt”. Va iniciar el segon camí per a accedir a la sanitat pública a la Comunitat Valenciana: el programa valencià de protecció a la salut. “Vam haver d’esperar que complira el mínim d’empadronament i després vam fer tot el paperam”. Quan estaven a punt de superar tots els tràmits, va canviar el govern en les eleccions autonòmiques, ara en mans del PSOE i Compromís. “I llavors va aconseguir la targeta”.

El document a què es refereixMiriam no és la targeta sanitària habitual, que emet la Seguretat Social. És una de creada per la Generalitat Valenciana, després d’aprovar el decret “d’accés universal a l’atenció sanitària” que ha suspés aquesta setmana el Constitucional. “Ara no sabem si aquesta targeta valdrà”, dubtaMiriam. També té por que no es mantinguen els drets que ha adquirit amb la targeta, com entrar en la llista d’espera per a un trasplantament de renyó.

Santiago (nom fictici) viu al carrer des de fa 20 anys i en el seu cas només ha aconseguit l’accés normalitzat a la sanitat pública gràcies a aquestes noves targetes de l’executiu valencià. Com que no està empadronat ni té documentació, no podia accedir al programa valencià de protecció de la salut. Ara, la Generalitat havia creat certs supòsits excepcionals en què, mitjançant informes dels treballadors socials del centre sanitari, es pot aconseguir la targeta.

Ell n’és una prova. “Em va arribar fa dos dies”, explica Santiago a aquest mitjà. En el seu cas, era usuari de la sanitat pública abans de la reforma sanitària i a partir del 2012 va haver de ser atés amb l’assessorament de Metges del Món. Com se sentiria si ara li retiraren aquesta targeta? “Si em lleven la targeta… No sé com explicar-ho… No em sentiria persona”, conclou.

“El recurs generarà caos”

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha donat instruccions als centres de salut perquè s’atenga“totes les persones” i que “no passe ni un dia” sense que els immigrants en situació irregular siguen atesos. En les seues declaracions, ni ell ni la consellera de Sanitat, Carmen Montón, s’han manifestat sobre les 5.400 targetes que han emés als immigrants exclosos del sistema públic.

Fonts del Ministeri de Sanitat expliquen a eldiario.es que han recorregut contra la norma perquè envaïa les competències de l’Estat de “la definició dels assegurats i de les prestacions bàsiques”. “És el procediment habitual en aquests casos. No es tracta que no puguen donar atenció als estrangers en situació irregular. Al contrari, han de fer-ho, però dins de les seues competències en matèria de serveis socials”, expliquen.

Així, El Govern indica que el seu recurs és una qüestió de forma i no hauria d’afectar l’atenció dels immigrants. La realitat és més complexa, indiquen des de Jo Sí, Sanitat Universal, on alerten de la confusió i la burocratització que va generar la reforma sanitària. El resultat: la desatenció de les persones vulnerables.

“Malgrat la bona voluntat del decret, hi ha molta gent que continua sense targeta sanitària perquèfeia poc de temps que existia i havia calat molt l’aplicació del reial decret. Molta gent que havia deixat d’acudir al centre de salut, perquè els havien fet firmar un compromís de pagament i aquesta mena de coses”, conta Abril, membre de Jo Sí. Aquest nou canvi “serà un caos” –tem– “la gent estava intentant adaptar-se a la nova situació i una altra vegada torna a canviar la manera de funcionar”.

En Metges del Món també critiquen el recurs de l’executiu. “El Govern recorre contra el decret valencià amb una intenció clarament electoralista. En aquest punt el mateixexecutiu ha reconegut que llevar l’assistència sanitària universal no ha estat una bona idea, que ha estat un error, i ara fa intents per a parlar amb les comunitats autònomes”, critica Ana María Pérez, presidenta de ‘a ONG a la Comunitat Valenciana.

En les organitzacions agraeixen l’actitud del Govern valencià d’insistir en la continuïtat de l’assistència sanitària i esperen que el Constitucional es pronuncie prompte. Té com a màxim cinc mesos per a ratificar la suspensió de la norma o per a alçar-ne la nul·litat: les plataformes confien que mantinga el criteri que va cancel·lar la suspensió de les lleis sanitàries navarresa i basca, també amb recurs en contra pel Govern.

Santiago confia mantenir la targeta que li ha costat tres anys d’aconseguir. “La sanitat hauria de ser gratuïta per a tots”, conclou.

Etiquetas
stats