Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Escola Valenciana demana al Consell una llei d'igualtat lingüística

Un moment de la Trobada d'Escoles en Valencià celebrada aquest diumenge a València

Europa Press

València —

Escola Valenciana ha aprofitat les 'Trobades d'Escoles en Valencià', que han celebrat enguany la seua 30é aniversari i han reunit en tres caps de setmana a 89.000 persones, per a demanar al Consell la creació d'una “llei d'igualtat lingüística”.

La institució subratlla l'èxit de la trobada que ha tingut lloc aquest diumenge a València i que ha reunit a més de 30.000 assistents, per primera vegada en la plaça de l'Ajuntament, “el cor de la capital en una cita històrica”.

Les comarques de la Marina Alta, les Valls del Vinalopó, l'Horta Nord, l'Alacantí, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, la Vall d'Albaida, han celebrat també les “festes d'estima col·lectiva pel valencià”, unes jornades impregnades d'artesania, balls, cultura popular, tradició, jocs populars, tallers escolars, música i festa.

Aquestes Trobades han posat en relleu “la tasca de tota la comunitat educativa i l'èxit dels programes d'ensenyament en valencià, com una aposta de futur, en un món cada vegada més globalitzat”. “En valencià, creixem, arrelats al mitjà, arrelats al coneixement”, reivindiquen des de l'organització.

El vicepresident d'Escola Valenciana, Joan Cortés, ha subratllat la necessitat de “una llei d'igualtat lingüística” i ha afirmat que des de l'entitat són “conscients que la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, després de 33 anys, no ha donat els fruits” que esperaven, per la qual cosa “s'ha de completar”. “Si bé és cert que fa tres dècades teníem un context social i lingüístic diferent, des d'Escola pensem que cal desenvolupar una normativa que corregisca les asimetries lingüístiques i les actituds discriminatòries des del principi del respecte i la interculturalitat”, ha recalcat.

Recollida de signatures

Amb el lema 'Construïm la Igualtat Lingüística', Escola Valenciana ha iniciat una recollida de signatures en el marc de les 'Trobades' amb l'objectiu de demanar al Consell la creació d'aquesta llei. El portaveu de l'entitat cívica ha incidit que “tots els valencians” tenen “el dret de viure en valencià” i, no obstant açò, es veuen “obligats a canviar de llengua”. Al seu judici, açò correspon a una “situació de marginació”.

“Volem que una llei d'igualtat lingüística que ens garantisca el nostre dret de parlar valencià en tots els àmbits”, ha manifestat Joan Cortés, abans d'afegir que “altres territoris amb llengua pròpia” com Galícia, el País Basc i Catalunya tenen “lleis de protecció lingüística”. “Els poders públics han de vetlar per la correcta implementació dels plans de normalització i foment del valencià i engegar totes les polítiques necessàries per a garantir la plena igualtat lingüística”, ha defensat.

“Comencem a respirar normalitat”

Així mateix, la presidenta Coordinadora d'Alumnes, Mares, Pares i Professors per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV), Laura Font, ha destacat que aquest diumenge ha sigut la primera vegada que s'ha celebrat una 'Trobada' en el centre de la ciutat, i ha subratllat el “bonic” que ha sigut celebrar actes com els 'Premis de la Natura' en el Jardí Botànic.

“Va ser molt bonic omplir un espai que durant tants anys ens ha sigut vedat. A València comencem a respirar normalitat i és precisament aquesta normalitat la que estem transmetent a la nostra llengua”, ha ressenyat, al mateix temps que ha indicat que València és un “referent” per a altres ciutats i que “amb aquesta iniciativa el valencià s'obri camí dins i fora de les administracions”.

Des d'Escola Valenciana han destacat d'entre totes les activitats organitzades la manifestació d'aquest matí “per l'escola en valencià”, així com les exposicions, el concert de la Gira en el Lluís Vives i els contacontes, entre unes altres. També s'han oferit més d'un centenar de tallers confeccionats per 53 centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats.

Etiquetas
stats