Un informe del Govern valencià avala l'impost a les begudes amb sucre
El Govern valencià avala l'impost a les begudes ensucrades encara que no concreta quan començarà la seua aplicació. Un informe intern de la Conselleria de Sanitat en compliment d'una proposició no de llei de les Corts assenyala l'efectivitat d'un gravamen en aquests productes concrets sobre el seu consum.
El document recull les conclusions d'un informe de l'Organització Mundial de la Salut i analitza l'exemple català. El text de l'OMS apunta que “una taxa del 20% sobre les begudes ensucrades pot conduir a la reducció del seu consum en un 20% aproximadament, sent més influent en els grups socioeconòmics més baixos”. Les classes socials amb menys poder adquisitiu són més vulnerables davant aquests productes, segons nombrosos experts.
La Generalitat de Catalunya grava els refrescos per volum: vuit cèntims per litre de begudes amb un contingut de sucre entre 5 i 8 grams per cada 100 mil·lilitres; i 0,12 euros per litre per a begudes amb un contingut de sucre superior a 8 grams per 100 mil·lilitres. L'impost va ser recorregut davant els tribunals per les grans corporacions en saltar-se parts de la tramitació i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar la seua nul·litat, encara que la Generalitat sosté que continua vigent.
El segon Acord del Botànic introdueix la promoció de l'alimentació saludable al punt 18: “Promourem una alimentació saludable i establirem mesures que desincentiven el consum de begudes ensucrades destinant aquests recursos a millorar l'atenció primària en la salut i obrir equipaments esportius del pla valencià de barris”
La línia del Govern valencià passa per dos fronts: reduir el consum d'aliments ultraprocessats i ensucrats i promoure el consum d'aliments frescos i de proximitat, especialment fruites i verdures. La Conselleria de Sanitat treballa en l'estratègia de promoció de l'alimentació saludable en coordinació amb l'OMS, que pretén crear ambients saludables i lluitar contra l'obesitat infantil. En la mateixa línia, treballa amb la Conselleria d'Educació en un pla de consum de fruites a les escoles.
La PNL de les Corts Valencianes, de la qual parteix l'informe, també insta a promoure un etiquetatge senzill en els aliments advertint dels riscos a llarg termini d'alguns components, qüestió que és competència estatal.
Sobre l'aplicació de l'impost hi ha certa controvèrsia entre els partits que van signar l'Acord del Botànic. Si bé tots estan a favor de promoure una alimentació saludable, són Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida més favorables a interferir en el preu dels aliments, augmentant el dels no saludables, mentre que els socialistes creuen que el mercat s'autoregularà a mesura que augmente la consciència.
0