Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’oposició combatrà les “aberracions” legislatives del PP i Vox en les Corts, els tribunals i el carrer

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, compareix davant dels mitjans amb el ficus de les Corts.

Miguel Giménez

València —

0

La setmana passada, el Partit Popular i Vox, les formacions que conformen el Govern de la Generalitat Valenciana, van presentar una bateria de cinc lleis noves que pretenen ser una esmena a la totalitat de la legislació del Botànic en matèria de transparència, educació i memòria democràtica, i també augmenta el control sobre la radiotelevisió pública valenciana i l’Agència Antifrau.

La reacció de l’oposició a l’anunci d’aquesta bateria legislativa no s’ha fet esperar. Dilluns, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, i líder dels socialistes valencians, Diana Morant, anunciava que l’executiu que presideix Pedro Sánchez estava estudiant la possibilitat de recórrer davant el Tribunal Constitucional contra les lleis de “concòrdia” i “llibertat educativa”, perquè podrien “confrontar el marc constitucional”; mentre que el portaveu de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, explicava que el seu grup presentarà una sèrie d’esmenes a la totalitat.

En declaracions a À Punt, la nova secretària general dels socialistes valencians explicava que concòrdia “no pot ser defensar el franquisme davant de la democràcia”, alhora que insistia que la normativa que pretenen tirar avant el PP i Vox “contradiu” la Llei de memòria democràtica.

“Assalt” a les institucions

El síndic de la coalició valencianista, per part seua, explicava davant els mitjans els eixos d’actuació de la seua formació “per a fer front a la barbaritat antidemocràtica del paquet de propostes de llei del PP i Vox”, que, a parer seu, “representen un assalt a les institucions i un atac frontal als drets lingüístics dels valencianoparlants”.

Les línies d’actuació de Compromís per a combatre les “aberracions” cap a la llengua, la memòria històrica, la transparència i el “segrest” d’À Punt i l’Agència Antifrau tenen tres fronts: “les Corts, els tribunals i el carrer”.

Compromís, ha anunciat Baldoví, s’oposarà a la tramitació per via d’urgència d’aquest paquet legislatiu i presentaran esmenes a la totalitat de les lleis presentades. Al mateix temps, els valencianistes estan configurant un equip jurídic centrat a “estudiar aquestes lleis, què serà el seu desplegament i la defensa dels drets dels valencians en els tribunals, perquè veiem que algunes d’aquestes propostes podrien tindre aspectes d’inconstitucionalitat; dissenyant la nostra resposta, utilitzant totes les instàncies al nostre abast, també les europees”.

Pel que fa a la resposta ciutadana, el portaveu valencianista subratllava que els diputats de Compromís es reuniran amb representants d’institucions i entitats cíviques de tots els àmbits afectats per “coordinar la resposta ciutadana davant aquestes lleis”. A més, presentaran mocions en tots els ajuntaments perquè, poble per poble, “es manifeste el nostre rebuig a l’atrocitat legislativa del PP i Vox”.

El síndic de Compromís ha insistit: “Ens tindran davant i farem tot el que estiga al nostre abast perquè aquestes lleis no vegen la llum”.

Etiquetas
stats