La Llei valenciana contra la despoblació preveu més de 200 accions econòmiques, socials, culturals, mediambientals i de governança

Ximo Puig ha fet una visita institucional a La Vall d’Alcalà, on s'ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 1.500 habitants de la Marina Alta.

elDiariocv

València —

0

La Generalitat aprovarà al setembre l’avantprojecte de Llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana. Així ho ha confirmat dilluns el cap del Consell, Ximo Puig, durant la seua visita institucional a la Vall d’Alcalà, on s’ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 1.500 habitants de la Marina Alta, on ha destacat que l’Agenda Antidespoblament és “una realitat” i també “una urgència” per al Govern valencià, perquè està en el seu “corpus” i en el “cor” de les seues polítiques “superar les desigualtats entre les persones, superar les desigualtats entre els territoris”.

El cap de l’executiu autonòmic ha qualificat de “molt profitosa” aquesta reunió, que ha permés conéixer de primera mà la realitat i les necessitats dels municipis menuts de la Marina Alta. S’hi han abordat qüestions com la millora de les comunicacions o l’activitat econòmica vinculada a les poblacions de l’interior.

Puig ha subratllat que el Consell aposta per portar avant mesures estructurals que permeten “superar el drama del despoblament”, un fenomen que “no ha de ser irreversible”, ja que, amb l’acció pública, és possible “superar aquesta fractura enorme que ja fa anys que arrosseguem”.

La Llei antidespoblament vol “incentivar el món rural, que forma part de la nostra raó de ser, de la nostra identitat”, ha indicat el president, que ha afegit que no és possible “entendre la Comunitat Valenciana” sense poblacions com la Vall d’Alcalà i tantes altres localitats d’interior.

Llei transversal

Aquest marc normatiu busca garantir, mitjançant rang de llei, una coordinació efectiva entre les polítiques del Consell, i impulsar accions específiques que permeten garantir la cobertura de prestacions bàsiques, l’accés a serveis públics fonamentals i la igualtat d’oportunitats en tot el territori valencià.

Amb aquesta finalitat, la nova llei proporcionarà instruments per a lluitar de manera integral contra el despoblament, impulsarà els projectes que ja estan en marxa, iniciarà mesures específiques i coordinarà totes les accions que, de manera transversal, es duen a terme des d’altres departaments del Consell.

Per fer-ho, la norma contra el despoblament adoptarà mesures de discriminació positiva dels col·lectius que ho necessiten i posarà en marxa accions per a fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere, així com per a evitar l’exclusió social i financera.

Així mateix, reforçarà les capacitats administratives en els municipis més menuts, crearà entorns que enfortisquen el teixit econòmic, l’economia social i la diversificació de sectors tradicionals i emergents, i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.

En la base d’aquesta norma està l’Estratègia Avant 20-30, un pla estratègic fet en col·laboració amb la Càtedra Avant, conformada per les cinc universitats públiques valencianes. El document recull més de 200 accions concretes de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental i de governança política antidespoblament.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats