Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Medi Ambient estima sobrecostos d’1 milió d’euros en les 59 depuradores de València que controla Egevasa

La depuradora de Pinedo.

Carlos Navarro Castelló

La gestió de les 59 depuradores de la província de València que controla Egevasa, empresa participada per la Diputació de València en un 51% i per Aguas de Valencia en un 49%, està tesant les relacions entre la Conselleria de Medi Ambient que dirigeix Elena Cebrián (Compromís) i l’Administració provincial que presideix Jorge Rodríguez (PSPV).

Des de l’Entitat Pública de Sanejament (EPSAR), entitat dependent de la Conselleria, estan decidits a recuperar la gestió d’aquestes instal·lacions que, a més, són propietat seua.

Fonts de l’EPSAR han explicat que va ser l’any 1997 quan la Generalitat va cedir en exclusiva a Egevasa, fins aqueix moment empresa 100% pública, la gestió de les depuradores mitjançant un conveni. Casualment, un any més tard, l’empresa es va privatitzar després d’adquirir Aguas de Valencia un 49% de la companyia.

Les mateixes fonts han explicat que la intenció de l’EPSAR és denunciar aquest conveni, ja que entenen que no s’ajusta a la nova Llei de règim jurídic del sector públic de l’any 2015, que obliga a revisar aquests acords entre administracions.

A més, han xifrat entre 500.000 euros i 1 milió d’euros anuals els sobrecostos dels preus que es generen en virtut d’aquest conveni pel fet que, des que es va signar el servei, no es licita ni es trau a concurs, amb la qual cosa, no hi ha competència que obligue Egevasa a ajustar els preus i a millorar els serveis i les instal·lacions.

Així, l’EPSAR paga a Egevasa uns 5,5 milions d’euros anuals per la gestió de les seues 59 depuradores, entre un 10% i un 20% més que altres explotacions de Castelló o Alacant que es trauen a concurs cada huit anys.

En l’últim consell d’administració de l’EPSAR es va tractar la proposta de denúncia del conveni esmentat per a recuperar la gestió d’aquestes depuradores. No obstant això, el Consell va acordar sol·licitar un informe jurídic a Advocacia de la Generalitat i obrir una mesa de negociació amb la Diputació sobre aquesta qüestió.

Amb l’informe jurídic a la mà, es produirà una segona reunió per a tractar la qüestió. Tanmateix, les postures estan distants i des de la Diputació no estan disposats a claudicar. Almenys, no ho posaran fàcil.

Sobre això, fonts provincials han comentat que Egevasa és una entitat majoritàriament pública i que, si es traguera a concurs, en la pràctica es privatitzaria la gestió, ja que s’adjudicaria a alguna empresa privada.

A més, han assegurat que els seus informes jurídics entenen que la Llei del 2015 no obliga a modificar els convenis anteriors a la seua aprovació.

Per aquest motiu, han oferit la possibilitat de fer un estudi amb els preus de la resta de les explotacions per a ajustar-los si efectivament estan per damunt del preu de mercat.

A més, les mateixes fonts han explicat que la pèrdua de la gestió d’aquestes depuradores suposaria deixar en l’aire uns 70 llocs de treball dels 350 empleats que té actualment Egevasa.

Així doncs, es dibuixa en l’horitzó un nou estira-i-amolla entre Compromís i el PSPV que servirà per a mesurar la capacitat d’ambdós per a entendre’s, o la força de l’un i de l’altre per a anteposar el seu criteri.

 

Etiquetas
stats