Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

637 dones estan protegides de maltractaments per la Policia Local de València, un 27,4% més que fa tres anys

Dos agents de la Policia Local de València en un control.

Carlos Navarro Castelló

0

“Allò que diferencia els agents especialitzats en violència de gènere, siguen homes o dones, és que són conscients que vivim en una societat desigual en què hi ha unes estructures que marquen uns rols de gènere que des d’una part de la societat es veuen com a normals, tot i que no ho són; aquests rols són els que a vegades fan que l’home es crega amb el dret d’agredir la seua parella”.

D’aquesta manera es pronuncia Estefanía Navarrete, comissària coordinadora del Grup d’Atenció als Maltractaments (GAMA), en relació als valors que reuneixen els efectius que la integren: “Hi ha el comissari en cap; després, la coordinadora, que soc jo; tres oficials, dels quals un és dona, i 18 agents, 10 homes i huit dones”.

Segons Navarrete, però, “el més important és que l’agent que atén la víctima estiga preparat i sensibilitzat, que tinga aquesta perspectiva de gènere, més enllà que siga home o dona”.

L’any 2016, la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, va signar l’ordre perquè aquesta unitat es dedicara de manera exclusiva als casos de violència de gènere i de violència domèstica.

“Des de llavors, s’han multiplicat les actuacions fins al punt que, després dels delictes de seguretat, els casos de violència de gènere i de violència domèstica són els que més detinguts comporten en la Policia Local actualment”, afirma la comissària.

Segons informen fonts policials, actualment hi ha 637 dones sota la protecció de GAMA, un 27,4% més que fa tres anys; en el mateix període, les tasques d’acompanyament a les víctimes per a fer gestions de tota mena, tant legals com socials, han passat de 280 a 698.

A més, els agents van gestionar l’any passat 14 denúncies per agressions sexuals (dues més que el 2017), van detindre 81 persones (48 el 2017 i 22 el 2016), van dur a terme 2.666 visites domiciliàries (2463 el 2017 i 2.131 el 2016) i van fer 241 diligències de prevenció per presumptes trencaments d’ordres d’allunyament o possibles casos d’assetjament (126 el 2017 i 44 el 2016).

Segons Navarrete, “les tasques d’acompanyament a les víctimes són molt importants perquè puguen anar eixint a poc a poc sense por; comptem amb una psicòloga i amb una treballadora social per a oferir-los també aquest suport psicosocial, que és vital”.

Quant al protocol que segueix la unitat, explica que, “una vegada la víctima posa la denúncia per violència de gènere, se li fa una primera valoració i s’hi assigna un agent, que pot ser de la Policia Nacional o de la Local”.

Quan es tracta de la Local, entra en funcionament GAMA: “Anem a sa casa, parlem amb ella i es fa un perfil sociològic i criminològic complet per a conéixer la situació i les possibles situacions de risc”.

Navarrete destaca que hi ha “un equip GAMA en cada una de les huit unitats de districte de la Policia Local per a arribar a tots els barris d’una manera més efectiva”.

Etiquetas
stats