València reorganitza la Policia Local per a controlar el botelló i el soroll nocturn després de les queixes veïnals
La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha anunciat aquest dijous la reorganització de la Policia Local de València per a “donar resposta a les noves realitats de la ciutat, des de la proximitat i la prevenció”.
D'aquesta manera, ha anunciat la creació de la nova Unitat de Convivència i Seguretat (Ucos) que dependrà directament de la Prefectura i comptarà amb 110 agents que treballaran a la nit.
“La nostra prioritat és donar resposta als problemes de convivència que genera el soroll, l'oci nocturn o el botelló i reforçar els controls d'alcoholèmia i la seguretat”, ha explicat Menguzzato, que ha posat de manifest que l'actualització de l'estructura de la PLV està en línia amb el desenvolupament de la nova Ordenança de Convivència.
L'anunci s'ha produït dies després que la Federació de Veïns denunciara la inexistència de mesures per a atallar el soroll, especialment el derivat de l'oci nocturn i la massificació de terrasses.
Menguzzato ha precisat que l'objectiu és “completar el procés de descentralització del cos, reforçant la presència policial en els barris”.
Com a resultat d'aquest procés, es crea la vuitena unitat de districte, amb seu en Molí del Sol (en el Parc de Capçalera), la qual cosa “redueix l'àmbit territorial de les unitats per a augmentar l'efectivitat de resposta”.
Dins del procés de descentralització, les funcions del cos de Grup d'Operacions Especials (GOES) de dia seran assumides per les unitats de districte, mentre que les del GOES nit s'adapten a la nova realitat i seran assumides per la Ucos.
A més, el torn de nit es reforçarà amb 24 patrulles distribuïdes en les vuit unitats de districte. Menguzzato ha destacat que amb aquesta actualització els agents que treballen a la nit s'incrementen de 154 a 206.
Així mateix, ha precisat que la Divisió de Tràfic es transformarà en la Divisió de Seguretat Vial, que integrarà la Unitat de Control de Tràfic, composta per motoristes, agents amb bicicleta i radars, i la Unitat d'Atestats, Transport i Documentació.
Menguzzato ha avançat que la setmana vinent se signarà l'ordre perquè entre en vigor aquesta reestructuració, que s'aplicarà de manera gradual, respectant la conciliació i les vacances dels agents.
“Per primera vegada, el canvi es durà a terme comptant amb la participació dels sindicats i amb total transparència, per a oferir l'oportunitat als i les agents de triar destinació si així ho desitgen”, ha conclòs.
Els veïns demanen un pla global contra el soroll
Sobre aquest tema, la presidenta de la Federació de Veïns, María José Broseta, sense conèixer l'efectivitat de la mesura i si la dotació policial serà suficienta per a atendre les queixes veïnals, ha avaluat positivament la mesura.
“Qualsevol mesura encaminada a millorar la convivència en els barris és benvinguda”, ha comentat. Broseta ha agraït l'esforç realitzat per donar una resposta “a un problema creixent que afecta a la salut de les persona”.
La dirigent veïnal ha afegit que sol·licitaran una reunió a la regidora per a conèixer aquest dispositiu de primera mà: “Sabem del dèficit de plantilla que té la Policia Local i volem saber d'on ixen els agents d'aquesta unitat, perquè tampoc ens agradaria que minvara un servei molt important com és la Policia de Barri”.
D'altra banda, ha tornat a sol·licitar a l'Ajuntament la convocatòria de la taula del soroll on s'elabore un pla de xoc global contra la contaminació acústica, amb mesures coordinades entre totes les regidories implicades, punt en el qual ha insistit que “el problema del soroll no és únicament responsabilitat de la Policia Local”.