El 20% de les famílies monoparentals han tingut problemes per a pagar subministraments des de la pandèmia
Més de la meitat de les famílies monoparentals tenen dificultats per a arribar a final de mes i prop del 20% declaren que ingressen menys de 400 euros per llar. Les dades són el resultat de l’enquesta de famílies monoparentals que ha dut a terme la fundació Isadora Duncan, entitat que fa poc ha creat un Observatori de Famílies Monoparentals i reclama una llei estatal que reculla la realitat de milers de famílies a Espanya, el 98% de les quals encapçalades per una dona.
L’informe reflecteix que la feminització de la pobresa és una realitat per a les famílies monoparentals, amb problemes notables per a mantindre un habitatge per a la família i accedir a ajudes públiques eficaces. L’enquesta s’ha fet a més de 300 famílies de totes les comunitats autònomes i identifica l’habitatge com un dels problemes principals de les llars i el que més preocupa. Un 41% de les enquestades estaven en un habitatge de lloguer, un 5% en lloguer compartit; el 32% estan pagant una hipoteca i només el 10% tenen un habitatge en propietat. Entre les famílies que viuen de lloguer, el 62% han tingut o tenen problemes per a fer front als pagaments. “Cada vegada és més comuna la modalitat d’habitatges en lloguer i més estranya l’existència d’unitats familiars amb habitatges en propietat i sense càrregues. Aquesta situació en un entorn laboral tan inestable com l’espanyol fa pensar en la necessitat de polítiques integrals de família i habitatge”, planteja l’associació. Entre les famílies que han demanat ajuda per la seua situació econòmica, un 60% continuen esperant resposta.
L’observatori va llançar l’enquesta amb intenció d’esbrinar com ha afectat la pandèmia i el confinament aquestes estructures familiars, en què ha detectat una situació econòmica precària: el 59% de les llars consideren que tenen dificultats per a arribar a final de mes, el 53% declaren que no podrien fer front a un imprevist de 200 euros i, per a fer front a les factures de subministraments, el 23% de les enquestades han tingut problemes durant l’estat d’alarma i el 20% en tenien durant l’últim any.
L’enquesta apunta a una relació entre bretxa digital i pobresa que es realimenta. “Les famílies que estan presents en els entorns digitals mostren uns indicadors molt més favorables que les que, per desgràcia, encara manquen de les possibilitats per a accedir-hi”, indica l’estudi entre les conclusions. Entre les famílies migrants, el 20% estan en situació irregular, “cosa que, davant la problemàtica actual, agreuja la manera d’accedir a unes condicions de vida dignes” i de sol·licitar ajuda. Les diferents formes de reconeixement autonòmic “sembla que no tenen la profunditat que es vol”: quatre de cada cinc famílies consultades, amb reconeixement, consideren que no ha suposat una millora per a la seua situació econòmica.
La càrrega d’atencions i la gestió emocional de la pandèmia han passat factura als caps de família. Segons indica l’informe, més de la meitat de les famílies declaren que han tingut episodis d’estrés, ansietat, nivell anímic baix, canvis en els hàbits del son i nerviosisme motivats per l’estat d’alarma i el confinament.
0