Barberá debuta en el grup mixt del Senat entre l’acceptació de C’s i l’aversió de Compromís
El Grup Mixt del Senat decidirà aquest dimarts el paper que concedeix a la seua nova integrant, Rita Barberá, entre dos corrents: una de més comprensiva, representada pel soci de facto del PP, Ciutadans, i una altra amb més aversió, encapçalada per Compromís. Així, el grup mixt ha de decidir com exercirà la seua faena l’exalcaldessa de València: si ho farà en igualtat de condicions o si han de canviar; a més, ho farà unes hores abans que el ple de la Cambra debata sobre la supressió dels aforaments.
Barberá tindrà així com a companys de grup mixt Compromís, l’antiga Convergència, Ciutadans, Bildu, UPN i distintes agrupacions o partits canaris. Els seus representants es reuniran en la Cambra per a decidir què fan amb la nova parlamentària.
No es tracta tant d’atribuir-li un despatx, que ja en té, o de dilucidar on seurà en l’hemicicle, cosa ja prevista. Ni tan sols de determinar quant cobrarà, perquè és una potestat de la Mesa i d’ella mateixa, sinó de precisar quines funcions tindrà i com se les repartirà amb la resta dels integrants del Mixt.
Precisament aquesta qüestió ha generat discrepàncies entre els partits que el formen, ja que si Compromís i Convergència advoquen per no donar-li més atribucions que les que li corresponguen pel reglament del Senat, altres, Ciutadans per exemple, consideren que ha de treballar en igualtat de condicions fins que el Tribunal Suprem demane el suplicatori.
Hui, per tant, s’espera que el Grup Mixt definisca com es distribueixen els papers que ha d’assumir amb una senadora més, per exemple el repartiment dels càrrecs de portaveu, dels torns per a presentar mocions o dels temps durant els debats. Aspectes que no solen crear controvèrsia.
Aforament
Després, en el ple del Senat, el grup socialista promourà una iniciativa per a posar fi als aforaments dels diputats, senadors i parlamentaris autonòmics.
És la mateixa moció que van impulsar fa uns mesos, en la legislatura anterior, i que no obstant això va tombar el PP fent valdre la seua majoria absoluta en la Cambra. Aqueixa majoria és més folgada en la legislatura vigent.
Barberá es va donar de baixa del Partit Popular fa unes dues setmanes arran de la investigació que aplicarà el Tribunal Suprem pel seu paper en un presumpte cas de blanqueig de capitals en l’Ajuntament valencià, que llavors governava.
Tanmateix, va optar per no renunciar a l’acta de senadora, fet ha provocat reaccions contràries fins i tot entre les files populars. Com que és senadora, està aforada, de manera que només pot citar-la i jutjar-la el Suprem.