Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Les explicacions del director de l'IVF per la quitació en favor del mitjà del qual Puig és accionista arriben a unes Corts que esperen el president

Manuel Illueca, director general de l'Institut Valencià de Finances.

Miguel Giménez

València —

0

A l'espera que el president Ximo Puig explique en les Corts Valencianes la seua versió sobre la polèmica de la quitació de 1,3 milions d'euros de l'Institut Valencià de Finances (IVF), per a comprar el Grup Z, a Editorial Premsa Ibèrica (EPI) -propietària del periòdic Mediterráneo de Castelló del qual el president de la Generalitat posseeix el 1,17% de les seues accions-, serà Manuel Illueca, director del banc públic valencià, qui aquest dimarts comparega en el Parlament valencià, a petició pròpia registrada pel PSPV, per a aclarir l'operació financera. Es tracta de l'única quitació d'aquestes característiques aprovada per l'entitat pública valenciana.

Illueca, qui va comparéixer en roda de premsa poc després que saltara la polèmica, va defensar l'operació que perdonava a EPI el 70% dels 1,9 milions que li devia Zeta argumentant que la quitació es va dur a terme amb “criteris professionals”, igual que els que va aplicar la banca privada. No obstant això, va aclarir que va esperar al decret del ple del Consell per a comptar amb “totes les garanties jurídiques i no acabar en la Fiscalia”. El responsable del banc públic valencià va insistir, així mateix, que desconeixia el fet que el cap del Consell posseïa accions de Mediterráneo. Puig es va interessar per la reestructuració del deute, tal com va reconéixer Illueca davant els mitjans, encara que va sostindre que mai li va dir “què havia de fer”.

Ximo Puig, qui no ha dubtat a confirmar en una entrevista a RNE que oferirà explicacions sobre l'operació de l'IVF amb el deute de Zeta -encara no hi ha data per a la tan reclamada compareixença del president en el Parlament autonòmic al no considerar-la urgent des de PSPV, Compromís i Unides Podem-, ha emmarcat tota aquesta controvèrsia al voltant de l'operació financera en un intent de PP i Ciutadans de “tacar” la imatge del Govern del segon Pacte del Botànic i “tapar les seues vergonyes, que són enormes”.

El president ha afirmat que no existeix conflicte d'interessos ni incompatibilitat en la votació en el ple del Consell -avalada per l'Advocacia de la Generalitat- que va possibilitar la quitació del deute a Zeta, ha defensat que ha donat explicacions davant els mitjans “en tot moment” i “des del primer dia”, al mateix temps que ha recordat que hi ha “moltíssims diputats” que no expliquen d'on són accionistes en les seues declaracions de béns, al contrari que el cap del Consell, que defensa que ho ha fet “des del principi”.

Ciutadans demana una investigació

Des de Ciutadans exigeixen una comissió d'investigació parlamentària per a aclarir el possible conflicte d'interessos de Ximo Puig per les seues accions a Mediterráneo i la quitació de l'IVF a Zeta. “És urgent que Puig explique a tots els valencians si s'ha beneficiat de la quitació al grup editorial i del fet que el mateix mitjà reba importants ingressos de publicitat institucional per part del Consell”, ha dit Ruth Merino, portaveu adjunta de Ciutadans en les Corts Valencianes, qui ha recordat que porten “setmanes” intentant que el cap del Consell “done explicacions”, “però el tripartit no el va acceptar”.

També reclamen “determinar les incompatibilitats en les quals el president poguera haver incorregut”, així com “esclarir i determinar les responsabilitats polítiques que pogueren derivar-se d'aquestes incompatibilitats”.

El PP valencià, que també va sol·licitar la presència de Puig en el Parlament, amenaçava fa uns dies amb acudir als tribunals si el Consell no facilita, a través de la Cambra autonòmica, la documentació sobre la quitació. Segons apuntaven, han presentat fins a 42 sol·licituds de documentació relacionades amb aquesta polèmica.

Cobrament de dividends

Ximo Puig posseeix 210 accions (el 1,17% del total) en l'empresa Pecsa, editora del periòdic Mediterráneo de Castelló, unes participacions valorades en 178.000 euros, tal com sempre ha reconegut el president. El cap del Consell va cobrar dividends per valor de 6.400 euros en 2016, de 5.880 euros en 2017 i de 6.510 euros en 2018, uns ingressos recollits en la declaració de béns del cap del Consell. En el passat exercici, la societat propietària de Mediterráneo de Castelló va guanyar 750.000 euros. El periòdic va ingressar 4,5 milions d'euros en publicitat en 2018, dels quals el 8% va procedir de Presidència de la Generalitat per mitjà de publicitat institucional.

Puig manté que tots els diners de la indemnització com a treballador en els anys 80 del segle passat el va invertir en la compra de les accions de Pecsa.

Etiquetas
stats