Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’expilot Aspar confirma les tesis de la policia i declara davant la jutgessa que Camps sabia que l’F1 anava a ser una ruïna

L’expilot i empresari Jorge Martínez “Aspar” a l’arribada a la Ciutat de la Justícia de València

Sergi Pitarch

València —

L’expilot i exconseller delegat de l’empresa privada Valmor que havia d’organitzar la Fórmula 1 a València, Jorge Martínez Aspar, ha declarat aquest dijous davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de València i el fiscal Anticorrupció, que investiga les negociacions i el forat de diners públics del Gran Premi d’automobilisme, que, quan va arribar al gran esdeveniment, l’estructura ja estava muntada, per la qual cosa no va intervenir en la configuració i el designi dels pagaments milionaris al magnat de la Fórmula 1. A més, Aspar ha aclarit que el president de la Generalitat, Francisco Camps, coneixia el 2009, igual que els seus interlocutors –els vicepresidents Vicente Rambla i Gerardo Camps– que la prova seria una ruïna econòmica. Malgrat això, la Generalitat del PP va continuar soterrant milions d’euros fins al 2012.

Aquesta tesi és la que manté la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia nacional, que en el seu últim informe del 9 de maig revela que Francisco Camps era coneixedor del forat que el gran esdeveniment podria provocar en les arques públiques. Malgrat això, apunta la UDEF, que basa el seu informe en més de 100.000 correus intervinguts, Camps va fer que la Generalitat pagara el cànon al magnat de la Fórmula 1 Bernie Ecclestone a partir de la segona edició del Gran Premi el 2009, va conservar l’empresa privada Valmor Sports d’Aspar com a pantalla i la vespra de dimitir el 2011 va prorrogar el contracte. Aquest divendres, Camps declara com a imputat davant la jutgessa i el fiscal amb les declaracions de Belén Reyero i Aspar que apunten al nivell més alt de responsabilitat.

Aspar ha declarat en l’interrogatori, que ha durat quasi dues hores, que tot estava muntat quan va arribar i es va crear Valmor. L’expilot de motociclisme ha negat que tinguera amistat amb Francisco Camps i ha defensat que despatxava amb el vicepresident Vicente Rambla fins al 2009 i, a partir d’aqueixa data, amb l’altre vicepresident Gerardo Camps, actual diputat del PP en el Congrés. Aspar ha dit que, després del primer Gran Premi del 2008, els dirigents polítics ja sabien que la Fórmula 1 donava pèrdues. Malgrat això i el fet que amb la crisi econòmica podia ser pitjor, la Generalitat “va continuar” injectant diners al gran esdeveniment.

L’expilot i conseller delegat de l’empresa privada Valmor que va ser rescatada amb diners públics amb un deute de 31 milions per salvar el patrimoni dels socis privats, ha afirmat que per a ell l’aventura de la Fórmula 1 va ser una ruïna, ja que hi va invertir 400.000 euros que mai no va recuperar. Aspar tenia un sou en Valmor de 140.000 euros bruts i va rebre patrocinis públics milionaris per al seu equip de motociclisme que encara competeix. Els seus altres socis, que no estan investigats en la causa, l’empresari Fernando Roig i l’expresident de Bancaixa i vicepresident de Bankia, José Luis Olivas, també els van perdre.

En la seua declaració, ha defensat que els patrocinis que les seues empreses esportives –vinculades al mundial de motociclisme des del 1992– han rebut de la Generalitat s’han produït tant amb governs del PP com del PSPV i, en cap cas, han estat el manteniment principal de l’escuderia.

A l’eixida del jutjat s’ha negat a donar detalls sobre la seua declaració i únicament ha comentat que està tranquil després de comparéixer per primera vegada davant la jutgessa des que se l’havia imputat i donar la seua versió dels fets.

Etiquetas
stats