Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El primer mes de festejos taurins valencians del 2022 registra quasi les mateixes morts que l’estiu anterior

Celebració dels bous al carrer.

Lucas Marco

20 de julio de 2022 23:10 h

0

Els festejos dels bous al carrer són una tradició arrelada al llarg del territori valencià. En les seues diferents modalitats, siga bous embolats o de corda, els esdeveniments taurins formen part del paisatge estival de nombroses localitats valencianes. Si bé la crisi sanitària de la pandèmia de la Covid-19 va suposar una aturada dels bous al carrer (a penes es van celebrar un centenar de trobades taurines davant de les 269 de l’any anterior), el 2021 hi hagué algunes celebracions que van provocar quatre morts i 204 ferits, segons la memòria de la Direcció General Operativa de la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana.

Enguany, amb la recuperació de la normalitat després del procés de vacunació, els festejos s’han représ en un mes de juliol crític que ja s’ha cobrat tres baixes mortals en 24 hores. La primera víctima va ser un ciutadà francés de 64 anys que va morir dilluns a l’hospital de Dénia nou dies després de resultar ferit en els festejos taurins a Pedreguer. El segon mort ha sigut un veí de Meliana, de 50 anys, que va patir una violenta tombarella d’un bou salvatge per no poder arribar a les proteccions del cadafal dissabte passat. L’home ha mort dimarts a l’Hospital Clínic de València a causa de les lesions patides.

El tercer mort ha sigut un home de 56 anys, oriünd d’Albacete, que va resultar ferit en un dels tancaments de bous al carrer a Picassent. L’home va patir un traumatisme cranioencefàlic quan va ser voltejat i empitonat el dimarts de la setmana passada i ha mort una setmana després en l’UCI de l’hospital La Fe de València.

Als tres morts se suma el xiquet de 12 anys que va resultar ferit greu quan va rebre tres cornades d’una vaca que li van afectar el fetge i els renyons en un festeig dels bous al carrer a Puçol. La unitat de la Policia Nacional adscrita a la Generalitat Valenciana, encarregada del control d’aquest tipus de celebracions, va obrir una investigació. En el cas de Puçol, l’alcaldessa Paz Carceller havia advertit prèviament de l’“alta sinistralitat” dels bous al carrer en la localitat i de l’augment del preu de l’assegurança, després d’haver registrat nombrosos incidents els últims anys.

La secretaria autonòmica de Seguretat i Emergències, l’òrgan competent en matèria de bous al carrer que dirigeix el socialista José María Ángel, va emetre el 18 de juliol passat una circular per recordar als ajuntaments que celebren els festejos taurins les mesures de precaució que han de prendre. La circular recorda que la sol·licitud d’autorització, els certificats tècnics i sanitaris i l’assegurança de responsabilitat civil i d’accidents s’han de presentar en un termini de 15 dies hàbils abans de la celebració del festeig.

A més, el director del festeig i, almenys, una desena de col·laboradors voluntaris, han de distribuir-se al llarg del recorregut i comprovar el bon estat de les instal·lacions i l’equip sanitari. La circular també recorda la prohibició que els menors de 16 anys participen en els bous al carrer i fins i tot de la seua presència en la part inferior del cadafal o en les barreres que delimiten el recinte taurí. El director de seguretat està obligat a avisar les forces de seguretat si un menor de 16 anys o un participant afectat pels efectes de les begudes alcohòliques o de substàncies psicotròpiques es resisteix a abandonar el recinte.

“És responsabilitat de tots que els festejos es desenvolupen amb normalitat”, assenyala la circular, que també recorda la prohibició del maltractament animal, incloent-hi l’ús de bastons, punxons, el llançament d’objectes, de coets o d’“elements que puguen ocasionar danys al bestiar”.

Etiquetas
stats