Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La regeneració de les platges malmeses pel port de València es retarda perquè ha caducat l’informe ambiental del transvasament d’arena

Les ones colpegen les dunes de la platja de la Garrofera.

Carlos Navarro Castelló

0

“El material emprat per a dur a terme la regeneració de la platja procedeix d’un jaciment submarí situat davant de la costa valenciana amb declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable del 20 de setembre de 2013”.

Això diu el projecte de ‘Regeneració de les platges del Saler i la Garrofera (València)’ impulsat pel Ministeri de Transició Ecològica, que preveu una inversió de 28,5 milions d’euros i té per objectiu la recuperació de la línia de costa existent l’any 1965, cosa que suposa en alguns punts fins a 70 metres d’amplària.

El mateix projecte atribueix l’erosió que venen patint aquestes platges “a aquest efecte ombra i de difracció que provoquen les obres de recer” del port de València i considera que “el procés regressiu amenaça, de manera especial, als ecosistemes de la Devesa, per l’estrenyiment de la restinga que tanca L’Albufera” fins al punt que l’onatge ja fa mal a les dunes protegides.

No obstant això, el Ministeri va traure a informació pública el projecte al juliol del 2019 i no se n’ha tornat a saber res més. Sobre aquest tema, fonts de l’Associació de Veïns la Devesa del Saler han denunciat que la DIA esmentada de l’any 2013 referida al projecte d’extracció d’arena en aigües profundes de València, necessari per a executar el pla de regeneració, ha caducat perquè han transcorregut més de quatre anys des que es va aprovar sense que s’haja posat en marxa.

Segons l’entitat veïnal, això retardarà la posada en marxa de la regeneració de les platges, perquè caldrà tornar a tramitar la DIA. A més, això explicaria també que no s’haja resolt l’informe ambiental del pla de regeneració mateix, que va iniciar la tramitació el 10 juliol passat sense que s’haja resolt segons consta en la seu electrònica del ministeri, malgrat que ja han passat els quatre mesos establits legalment, fet que podria implicar també l’inici de tota la tramitació del projecte.

Tal com va informar elDiario.es, des que van acabar les obres dels dics de recer de la polèmica ampliació nord del port de València l’any 2012, moment en què s’accelera la regressió de les platges per l’efecte ombra de la infraestructura, la Demarcació de Costes, dependent al Ministeri de Transició Ecològica, tan sols ha invertit 3,2 milions d’euros en la millora d’aquestes platges.

En el mateix període s’han mogut 193.696 tones d’arena per regenerar dunes i platges, unes faenes que solen tindre un efecte molt temporal per l’impacte de les tempestes i l’augment del nivell de la mar.

Segons l’‘Estudi sobre dels canvis del front dunar i les platges del sud com a conseqüència del temporal Gloria. Actualització de les línies de costa’ coordinat pel doctor de la Universitat Politècnica de València Josep Pardo Pascual, entre els anys 2015 i 2020 s’han perdut 427.498 metres cúbics d’arena en tot aquest front marí, dels quals 168.744 metres cúbics corresponen a les dunes, fet que ha provocat una reculada en molts sectors del Saler i una forta baixada a la cota de la platja, per la qual cosa la capacitat de defensa de la platja s’ha reduït substancialment.

Quant a l’amplària de les platges, la que més metres d’arena ha perdut és la de Pinedo (entre espigons) amb una reducció de 10,10 metres, seguida per la del Recatí (centre), amb una reculada de 7,3 metres, i la del Saler, que ha perdut 6,6 metres en els últims cinc anys.

Etiquetas
stats